Irland röstar om Lissabonfördraget

14 september 2009

Nyheter, Utrikesnotiser

Den andra oktober håller Irland en andra folkomröstning om Lissabonfördraget. Denna gång pekar det mesta i nuläget mot en ja-seger.

I juni förra året hade Irland en folkomröstning om Lissabonfördraget. Valresultatet blev ett klart nej. Med 53,4 mot 46,6 procent av rösterna avvisade irländarna fördraget.
Därmed borde fördraget fallit eftersom ett genomförande av Lissabonfördraget kräver att alla EU:s 25 medlemsstater är för det.
Så blev det inte den gången.

En ny folkomröstning ska hållas den andra oktober. Detta sedan irländska regeringen fått garantier, vad de nu är värda, om att Lissabonfördraget inte ska påverka Irlands politik i frågor om bland annat försvar, skatter, utbildning och familj.
I nuläget pekar mycket på att det denna gång blir ett ja.

Bland annat har det ökända flygbolaget Ryanair pumpat in 5 miljoner kronor på bland annat annonsering och billigare flygbiljetter i en kampanj för ett ja.
Ryanairs chef Michael O’Leary kallar de som uppmanar till en nejröst för pundhuvuden och idiotförklarar samtliga irländska politiker, uppger Gösta Torstensson som är redaktör för Kritiska EU-fakta.

Enligt Gösta Torstensson har det irländska ”vänsterpartiet” Sinn Feins vice ordförande Mary Lou Mc Donald ställt sig frågan om ”vi vill verkligen vill ha ett RyanairEuropa”. Med det menar hon att Ryanair motarbetar fackföreningar och att flygbolagets affärsmodell bygger på låga löner, dåliga arbetsvillkor och dolda kostnader för konsumenterna.

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.