Hyresgästerna vann striden

14 september 2009

Nyheter

Turerna kring en eventuell ombildning från hyresrätter till bostadsrätter i kvarteret Linjalen på Söder i Stockholm har varit många och seglivade.
Motsättningarna mellan bostadsrätts- och hyresrättsförespråkarna har varit ihärdiga och båda sidor har anklagat varandra.

Bostadsrättsförespråkarna menar att de utsatts för förtal, medan motståndarna Aktionsgruppen Rädda Linjalen hävdar att det är de hyresgäster som motsatt sig en ombildning i kvarteret som utsatts för fula påtryckningar, enligt en artikel i Svenska Dagbladet. I slutet av augusti kom så det slutliga beskedet och hyresgästerna kan äntligen andas ut.

Som regionsordförande för hyresgästföreningen i Stockholm har Terje Gunnarson varit delaktig i turerna kring Linjalen. Redaktionen tog kontakt med honom för att få en klarare bild av situationen.

Berätta lite om bakgrunden till den här fejden.
– Under denna mandatperiod har politikerna i Stockholm beslutat att man ska kunna ombilda kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Människor som till exempel de som bor i kvarteret Linjalen på Söder nappade på kroken. Men det fanns olika viljor. Det spekulerades om i fall vissa av hyresgästerna ville köpa sina lägenheter för att sedan sälja och göra vinst. Erfarenheterna har visat att cirka en tredjedel av de som ombildar sin hyresrätt till bostadsrätt säljer inom ett år.
– Det bildades två läger med olika ingångar och ideologi – de som ville bevara hyresrätten och de som ville ombilda. Hyresrättsförespråkarna har varit aktiva i sin opinionsbildning, något som nu visat sig ge resultat när nätverket Rädda Linjalen efter sista köpstämman vann den segdragna kampen.

Det har varit väldigt mycket skriverier i media, där båda sidor känner sig smutskastade, stämmer den bilden?
– Det har varit en ideologisk osämja, men inte särskilt mycket personliga påhopp med tanke på att så många människor har varit inblandade.

Vad har du lärt dig av den här historien och vad är lösningen för liknande framtida scenarier?
– Lösningen för sådana här situationer är att man börjar prata om sitt hyresboende. Den som vill bo i bostadsrätt lider inte någon brist, det finns gott om bostadsrätter, det är bara att se sig om. Vad som är akut är bristen på hyresrätter i Stockholmsområdet. Hyresgästföreningen har inget emot bostadsrätter men det är fel att ombilda kommunalt ägda hyreslägenheter till bostadsrätter.

Vad händer härnäst?
– Förhoppningsvis återgår allt till det normala, då man kan se över upprustning och underhåll i kvarteret eftersom detta har legat nere under ombildningsförsöket. Förövrigt så ska vi ha en jubileumsfest i helgen då vi firar både fortsatt hyresrätt och 40 år för den lokala hyresgästföreningen Linjalen. Tanken är att grannarna ska kunna börja umgås som vanligt igen.

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.