Hyfsat valresultat för revolutionära Rödt

28 september 2009

Nyheter, Utrikesnotiser

För det mindre, men öppet antikapitalistiska och socialistiska partiet Rödt, före detta Röd Valallians, gick det hyggligt i valet.

Visserligen gick man framåt med bara en liten tiondels procent till 1,3 procent av rösterna. Men man finns ändå med som ett politiskt alternativ och en politisk inspiration för framtiden.
I storstäderna, med dess större löntagargrupper, fick Rödt bra mycket bättre resultat. I Oslo hela 4 procent. I Bergen 3,4 procent. Här i Sverige skulle det smakat sensationellt bra om ett parti med ett program av Rödts kaliber kunde få 4 procent av rösterna i Stockholm!

Stödet för detta öppet revolutionära parti är dessutom betydligt större än vad valresultaten visar. Norge har samma fyraprocentsspärr som Sverige, och när fokus hamnar helt på regeringsfrågan innebär detta att många sympatisörer trots allt tar ”det säkra för det osäkra” och väljer att rösta på de gamla arbetarpartierna för att inte riskera att tappa sina röster.

Rödt är ett parti med många rötter i ett maoistiskt förflutet. Men de flesta av dessa har man lyckats med att rycka upp. Många av Rödts äldre medlemmar har för gott gjort sig av med gammal stalinkult och all dynga som en gång kom sprättande från den kinesiska kulturrevolutionen. Uppgörelserna med det gamla har varit definitiva och nya yngre människor har kommit till med egna, friska, frihetliga åsikter.

Den fackliga miljön i Norge ser också helt annorlunda ut än i Sverige. Ute i de lokala fackföreningarna finns en bred och aktiv radikalism. Här finns det också ett större folkligt stöd för den gemensamma välfärden. Fortfarande spjärnar många norrmän och norska kvinnor dessutom emot när det gäller en anslutning till EU. Det historiska band man fick med Nato efter andra världskrigets tyska ockupation har däremot varit svårare att klippa.

Det är bara att hoppas att Rödt kan fortsätta med att försöka bygga upp ett socialistiskt alternativ till Jens Stoltenbergs nya regeringskoalition.

Göte Kildén
intis@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.