Här läggs fritidsgården ner – i Masmo i Huddinge

30 september 2009

Nyheter

I Huddinge kommun utanför Stockholm läggs en fritidsgård ner – pengarna ska istället satsas på gården i grannområdet.
– Det är vår framtid som står på spel, säger Sara Sandborg, en av dem som brukar besöka den nedläggningshotade Solhagagården, till Radio Stockholm.

Solhagagården är den sista kommunala verksamheten i området Masmo söder om Stockholm. Här finns en pizzeria och en mataffär och inte mycket mer. När fritidsgården läggs ner vid årsskiftet är den borgerliga majoritetens tanke att ungdomarna ska åka till fritidsgården Vårbyhuset, en tunnelbanestation bort från Masmo.

– Men den rörligheten finns inte mellan områdena, säger socialdemokraten Rikard Lingström. Det är tre kilometer mellan områdena, och visst finns det kollektivtrafik, men alla har inte SL-kort, fortsätter han.

Rikard Lingströms bild bekräftas av ungdomarna som Radio Stockholm pratat med, de känner sig otrygga i Vårby gård, där Vårbyhuset ligger.

Huddinges borgerliga majoritet menar att det är för få som besöker fritidsgården.
– Det bor bara 70 ungdomar i området och det minskar hela tiden. I snitt har vi 13 besök per kväll, det är ohållbart att ha en sådan verksamhet. Vi riskerar att det blir en väldigt sluten grupp på gården där ingen annan kan ta sig in, säger folkpartisten Malin Danielsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hur många ungdomar behövs det för att gården ska vara lönsam?
– Det går inte att säga, säger Malin Danielsson.

Men Rikard Lingström menar att man räknat fel och struntat i att räkna in Myrstugeberget som är en del av Masmo.
– De har inte räknat in de ungdomarna för att de inte brukar komma till fritidsgården. Men då tycker vi att man istället borde försöka få dem att komma och satsa ordentligt, säger Rikard Lingström (S).
Genom att lägga ner Solhagagården får Vårbyhuset cirka 250 000 kr mer och kan ha öppet sju dagar i veckan.

Ungdomarna på Solhagagården har startat en namninsamling mot beslutet och säger till Radio Stockholm ”Vi är inte pengar, vi är människor och det är vår framtid som står på spel.”

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.