Föräldrar protesterar mot miljonvinster i förskolan

28 september 2009

Inrikes, Nyheter

Ingen mjölk och ingen frukt till barnen. Det blev resultatet när politikerna i Stockholm sålde ut fyra förskolor i Årsta. För förskolechefen Lena Ström, som köpte dagisen, blev det bättre – efter åtta månader plockade hon ut 3,2 miljoner i vinst efter skatt.

Historien om de fyra dagisen börjar 2006. Borgarna tar över styret i Stockholm efter valet och vill privatisera kommunens verksamheter. Personalen på till exempel vårdcentraler, förskolor och hemtjänst erbjuds att köpa, utan att någon annan får lägga något bud. Den som vill knoppa av behöver bara betala för inventarierna.

Så förskolechefen Lena Ström i Årsta nappar på erbjudandet och bildar bolaget Kulturkrabaten AB. Fyra förskolor med sammanlagt 18 avdelningar blir hennes för 634 650 kronor.

Den 3 september i år berättar Dagens Nyheter att Lena Ström gett sig själv en årslön på 505 000 kronor och som ensam aktieägare har hon tagit ut 3,2 miljoner i vinst. Styrelsen, som till största del består av hennes familj, har fått ett arvode på 850 000 kronor.

Skänkte leksaker
Dagens Nyheters avslöjande har fått föräldrarna att reagera.

– När Lena Ström tog över ökade hon barngrupperna, struntade i vikarier om någon personal blev sjuk och tog bort mjölken och frukten. Nu får barnen vatten och skorpor, säger föräldern Kajsa Heinemann som har en fyraåring på en av förskolorna.

Hon berättar att hon och de andra föräldrarna hela tiden fick höra att det saknades pengar.
– Jag tänkte att vad gör det om barnen inte får frukt, det kan de få hemma, det finns så många som har det mycket sämre här i världen, säger hon.

Gungorna på dagisgården har också tagits bort och inte ersatts med någonting.
– Vi föräldrar tänkte väl att det inte fanns pengar på grund av den ekonomiska krisen så vi var solidariska och skänkte leksaker till förskolan. Nu känner jag mig grundlurad, säger Kajsa Heinemann.

“Politikernas ansvar”

Nu mobiliserar föräldrarna. På Internet har de skapat ett forum där de kan diskutera och organisera sig, de har anordnat möten och ska snart ha ett möte med politikerna. De tycker att politikerna har ett ansvar för det som hänt.

– De har sålt de här förskolorna men de har fortfarande ett politiskt ansvar. Det Lena Ström har gjort är fel. Hon har tagit pengar från barnen och stoppat i egen ficka. Det kan inte ens den blåaste moderat tycka är rätt, säger Kajsa Heinemann och fortsätter:

– Det är ju vi skattebetalare som har gett henne den här vinsten. Hon kommer förmodligen att göra en minst lika stor vinst nästa räkenskapsår, och bli ännu rikare. Det är helt absurt. Skattepengar borde aldrig få göra en enskild människa rik!

Får pengar av kommunen

Hur är det då möjligt att göra så mycket vinst på dagisbarn?

En förskola får en grundschablon för varje barn som går där. För kommunala förskolor i Stockholm gäller att minst 77 procent av pengarna ska gå direkt till dagiset. De resterande 23 procenten går till lokalkostnader, administration och andra verksamheter i kommunen. Blir det pengar över går de tillbaks till kommunen.

Privata förskolor får däremot spendera alla pengar själva, de behöver till exempel inte betala för förvaltningens administration. Det är här möjligheten att göra vinst finns. Genom att till exempel anställa färre utbildade förskollärare och öka på barngrupperna kan man stoppa pengarna i egen ficka.

Lena Ströms Kulturkrabaten har fått 126 961 kronor per 1-3 åring och år av Stockholms kommun. För 4-5 åringarna har hon fått 105 347 kronor. Det är mer än de kommunala förskolorna får.

Lena Ström har vägrat att svara på medias frågor sedan skandalen upptäcktes. Hon har också vägrat att möta föräldrarna.
– Hon svarar kortfattat på mail. Hon skriver bara att Kulturkrabaten är ett privat aktiebolag och att hon inte diskuterar det med någon. Personalen har hon belagt med munkavle, säger Kajsa Heinemann.

Privat monopol

Kajsa Heinemanns önskan är att Lena Ström ska förlora sitt tillstånd och att kommunen ska ta tillbaka förskolorna. Själv har hon ställt sitt barn i kö till en annan förskola och hon vet att många andra också har gjort det.
– Det gick från ett kommunalt monopol till ett privat monopol. Vart ska vi som vill ha våra barn på ett kommunalt dagis ta vägen?, säger hon.

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.