Flickan som lekte med elden

21 september 2009

Film, Kultur

Flickan som lekte med elden
Regi Daniel Alfredson
I rollerna Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre m fl

Mitt första intryck några minuter in i denna film var att det här är definitivt inte min typ av film. Men jag måste säga att jag ändrade uppfattning under filmens gång. Flickan som lekte med elden är en riktigt bra och känslomässigt engagerande film som på ett oskylt sätt visar det våld som kan födas ur människors förnedring.
Jag har varken läst Stieg Larssons Millenniumböcker eller sett den tidigare filmen i trilogin, men enligt uppsnappade kommentarer från den övriga filmpubliken så var denna film bättre än sin föregångare, Män som hatar kvinnor. Filmen är en blandning av både drama, thriller och action, men placerar sig kanske snarast i kategorin thriller.
Till skillnad från amerikanska filmer är de svenska oftast baserade på mer trovärdiga historier. Det gäller även Flickan som lekte med elden, även om det bitvis känns väl otroligt och det grova våldet kan tyckas ogreppbart. Filmen är den andra som baserar sig på författaren Stieg Larssons Millenniumtrilogi och handlar om outsidern och researchern Lisbeth Salanders våldsamma och rotlösa liv.
Efter att ha rest runt i världen, är hon nu åter tillbaka i Sverige där hon lever i ekonomisk lyx på bekostnad av en rik finansman. Här blir hon indragen i en mordutredning och i jakten på en upprättelse av den egna historien väcks hatet mot kvinnoförnedring och övergrepp åter till liv.

Utan att avslöja alltför mycket kan man säga att det här är en film som har sitt ursprung i problematiska familjerelationer, en traumatisk barndom och sociala missförhållanden.
Filmens tema är hämndbegär och det är ur detta som det grova våldet föds.

Flickan som lekte med elden är full av idel kända ansikten. Huvudrollen som Lisbeth Salander spelas liksom i tidigare film av Noomi Rapace. I den andra stora rollen som reportern och journalisten Mikael Blomkvist ser vi Michael Nyqvist. Andra kända skådespelare som medverkar i filmen är Lena Endre, Per Oscarsson och Paulo Roberto, med flera. Rollen som den store gangstern Zala spelas dock av en för mig okänd skådespelare.

Noomi Rapace har fått mycket beröm för sin roll som Lisbeth Salander i den tidigare Millenniumfilmen, och hon gör även i denna film en lysande prestation som den kallhamrade Lisbeth. Även Michael Nyqvist och Lena Endre gör starka insatser. I rollen som Holger Palmgren, Lisbeths förmyndare, ser vi Per Oscarsson, som gör en relativt liten roll, men spelad med stor briljans. Den här filmen speglar det nutida samhällets baksidor och ger en bild av hur missförhållanden och social misär kan slå tillbaka på dem som missbrukar sin makt som myndighetspersoner.
Flickan som lekte med elden är en mycket sevärd film och kan med behållning ses även av den som inte gillar traditionell action/thriller.

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.