Femtiotusen demonstrerade mot kärnkraften i Tyskland

06 september 2009

Miljö, Nyheter

Demo01I Berlin deltog i lördags omkring femtiotusen människor i en demonstration mot kärnkraften. Om Angela Merkers parti CDU vinner parlamentsvalet den 27 september kommer de att riva upp det tidigare beslutet om att kärnkraften i Tyskland ska vara avvecklad senast 2020.

Demonstrationen i Berlin, som gick under huvudparollen ”Mal richtig abschalten” (ungefär ”Stäng av ordentligt”), riktade sig både mot planerna på att riva upp avvecklingsbeslutet, men också mot avfallslagringen i Gorleben i delstaten Niedersachsen. I demonstrationen deltog cirka 350 traktorer, traktens bönder hade då varit på väg sedan en vecka för att protestera mot den mycket riskfyllda förvaringen av högaktivt kärnkraftsavfall i anläggningen i Gorleben.

Enligt nyhetsbrevet ”Sortir du nucleaire” deltog omkring 50 000 människor i protestmarschen. Arrangörerna bakom manifestationen krävde satsningar på förnybara energikällor i stället för kärnkraft.

Enligt en nypublicerad opinionsundersökning som Greenpeace tagit initiativ till så är 59 procent av den tyska befolkningen motståndare till att kärnkraftsverken ska drivas vidare. Kärnkraftsfrågan har dock hittills inte fått något stort utrymme i valkampanjen

Text: Björn  Rönnblad

Foto: Bernd Frieboese

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.