Femtiotusen demonstrerade mot kärnkraften i Tyskland

14 september 2009

Nyheter, Utrikes

I Berlin deltog omkring femtiotusen människor i en demonstration mot kärnkraften den 11 september. Om Angela Merkers parti CDU vinner parlamentsvalet den 27 september kommer de att riva upp det tidigare beslutet om att kärnkraften i Tyskland ska var avvecklad senast 2020.

Demonstrationen i Berlin, som gick under huvudparollen ”Mal richtig abschalten” (ungefär ”Stäng av ordentligt”), riktade sig både mot planerna på att riva upp avvecklingsbeslutet, men också mot avfallslagringen i Gorleben i delstaten Niedersachsen.

I demonstrationen deltog cirka 350 traktorer, traktens bönder som varit på väg sedan en vecka för att protestera mot den mycket riskfyllda förvaringen av högaktivt kärnkraftsavfall i anläggningen i Gorleben.

”Förnybara energikällor”

Enligt nyhetsbrevet ”Sortir du nucléaire” deltog omkring 50 000 människor i protestmarschen. Arrangörerna bakom manifestationen uttalade att de i stället för kärnkraft kräver satsningar på förnybara energikällor.

Enligt en nypublicerad opinionsundersökning som Greenpeace tagit initiativ till så är 59 procent av den tyska befolkningen motståndare till att kärnkraftsverken ska drivas vidare. Kärnkraftsfrågan har dock hittills inte fått något stort utrymme i valkampanjen

Björn Rönnblad
intis@internationalen.se

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.