Ett museum i Prag:”Kommunismen: drömmen, verkligheten, och mardrömmen”

28 september 2009

Konst, Kultur

På Na Prikopje 10 i centrala Prag ligger kommunismens museum.
Det öppnades 2001 på initiativ av den amerikanska affärsmannen Glen Spicker. Museets tema är ”Kommunismen: drömmen, verkligheten, och mardrömmen”. Utanför entrén sitter affischer föreställande en rysk matrjosjka med huggtänder, och med tanke på Tjeckiens erfarenheter under sovjettiden är det kanske inte så konstigt.

I museishopen, vars disk har formen av en stor, röd stjärna, kan man köpa ironiska parafraser på sovjetiska affischer. Där finns också vykort med Marx som klipper tånaglarna, Lenin i en bastu eller Stalin omgiven av prostituerade. Vykortens slogan är ”Get intimate with history”. Tanken med museet är just att ge besökarna en bild av hur det var i Tjeckien mellan 1945 och 1989. Före detta politiska fångar erbjuds fri entré.

Det dråpliga är att museet är inhyst i samma byggnad som McDonalds och ett kasino; det säger ganska mycket om den anda museet är sprunget ur. Segraren skriver historien. Historia är aldrig något objektivt utan tolkas alltid genom nutidens glasögon. En epoks hjälte blir förbrytare i nästa. Hur framtiden kommer att se på ”McDonalds-tiden” vet vi lika lite om, som man 1945 visste om hur vi skulle döma Sovjet.

Olof Blomqvist
intis@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.