Etikettsboken kan du stoppa upp nånstans, Hillegren

01 september 2009

Krönika

Det var då också själva den.
Ingenting hjälper tydligen mot somliga fårskalligheter. Inte opinionsbildning, inte lagstiftning. Tillbaka femtio år i tiden, som andra också har suckat.
Jo, men saker ska vara förbjudna även om det är nästan omöjligt att bevisa dem. Som barnaga, ett begrepp som bara finns i lagtexter. Till vardags säger vi örfilar, stryk, misshandel.

Sveriges just nu mest kände åklagare har öppnat näbben och sagt sådant som också hans kolleger anser. Enligt hans egen uppgift förstås. I och för sig har inte Sveriges samlade åklagarkår rusat upp och sagt att det tycker vi inte alls…

Först kommer åklagare Hillegren med det häpnadsväckande uttalandet att när kvinnan säger att hon inte är intresserad just idag och han ändå ”kör på” så är det mera att betrakta som en ordningsförseelse. (Har åklagarn själv en ordningspolis i vardagsrummet beredd med anteckningsblock och böteslappar? Eller är det bara en rekommendation till allmänheten?)
Sen drämmer han till på Svenska Dagbladets Brännpunkt (19 augusti): ”Att inte ha samlag mot någons vilja är en utmärkt umgängesregel som dock passar bättre i etikettböcker än i lagböcker.”
Grosshandlarna på punschverandorna skulle antagligen år 1892 ha tyckt att den där Hillegren var en radikal jävel, en riktig rabulist. Skulle man fråga jäntorna om de kräver?

År 2009 tänker vi – åtminstone kvinnor – som läser om mannen som ”kör på” ändå att det där förhållandet är på väg i expressfart mot skilsmässa. Förhoppningsvis. Det finns etikettsbrott som man inte kan leva med i längden, åtalbara eller ej.
Att sexbrott ska kunna graderas är det väl ingenting kontroversiellt med. Så är det ju med alla andra kategorier, mord, stöld, misshandel, knark, terrorism (nej kanske inte terrorism förresten). Det är inte kontroversiellt.

Men så som kvinnor – och några män förstås – har kämpat för att få sexbrott att över huvud taget erkännas som sexbrott. Och tas på allvar av rättsapparaten.
Så reser sig en dinosaurie ur dyn med ett skvalpande och ruskar på huvet.
Lite skrämmande är det.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.