Enorma skattesänkningar för höga inkomster

21 september 2009

Inrikesnotiser, Nyheter

Högerregeringen har sänkt skatterna med omkring 80 miljarder kronor. Merparten av skattelättnaderna har gått till dem som har de högsta inkomsterna.
För regeringen har skattesänkningarna blivit högsta vinsten. Exempelvis har Fredrik Reinfeldt fått skatten sänkt med 48 245 kronor om året.

Regeringen har gjort stort nummer av sina skattesänkningar. Enligt dem har merparten av sänkningarna på totalt 80 miljarder kronor gått till låg- och medelinkomsttagare genom jobbskatteavdraget.
Verkligheten talar ett annat språk. Av en granskning som riksdagens utredningstjänst (RUT) gjort på uppdrag av vänsterpartiet har den rikaste tiondelen fått 23 procent av skattesänkningarna.
Regeringen har sedan sitt tillträde sänkt inkomstskatten, avskaffat förmögenhetsskatten och sänkt fastighetsskatten.

Pengar till ministrar
För regeringen och då i synnerhet moderaterna har den förda skattepolitiken varit mycket framgångsrik. Statsminister Reinfeldt har fått 48 245 kronor mer i plånboken om året.
Finansminister Borg har fått sänkt skatt med 39 312 kronor årligen.
Men dessa två spelar i en mycket lägre division än riksdagens talman, den förre moderate ministern Per Westerberg, som totalt har fått 2 191 071 kronor i sänkt skatt.
Till de nivåerna når inte utrikesminister Bildt. Han får nöja sig med 221 546 kronor i sänkt skatt. En summa som motsvarar en årslön för en låginkomsttagare.
Det måste löna sig att arbeta, framhåller regeringen. Helt uppenbart är det mer lönsamt för vissa grupper.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.