“Det behövs fackliga ledare som står upp”

14 september 2009

Intervju, Nyheter

15-sept-affischen-storNär riksdagen öppnar 15 september är Septemberalliansen beredd med sina krav. Och de är många och breda: för jobben och a-kassan, för gemensam välfärd och rättvisa, för klimatet, för asylrätten, för den internationella solidariteten. Dennis Bäckman från Pappers avdelning 86 i Figeholm talar vid demonstrationen denna dag.

Det är tredje året Septemberalliansen demonstrerar vid riksdagens öppnande. Hur går det i år?
– Det ser rätt bra ut. Det ska komma minibussar från Kalmar och Västervik till exempel, och jag ska försöka få Dagens Arbete att intressera sig också.
50 000 flygblad är beställda och utdelningen pågår kring arbetsplatser, skolor och i Stockholms förorter. Flera organisationer har anmält sitt intresse att vara med.

Du var med och drog igång upproret i våras för ”kämpande och demokratiska fackföreningar” och ”till kamp mot kapitalismens kris och massarbetslöshet”. Varför startade ni det?
– Själv var jag trött på många fackliga ledare som inte stod upp. Det verkar som om en hel del folk behöver bytas ut.
”Blås till strid … eller ställ era platser till förfogande, det är vårt budskap”, skrev de fackliga företrädarna i ett pressmeddelande i våras.

Varför går ni ut just vid riksdagens högtidliga öppnande?
– Det är ju den dag man slår upp portarna för det nya arbetsåret i riksdagen. Då är det dags att tala om för politikerna vad som är viktigt att ägna sig åt.
– Men LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tyckte inte att det var en lämplig dag.

Vad ska Septemberalliansen säga till riksdagen i år?
– I mitt tal kommer jag att inrikta mig på det fackliga. Det behövs fackliga ledare som står upp när näringslivet gör sina framstötar. Och till riksdagen har vi budskapet att det gäller att försvara hörnstenarna i samhället, a-kassan och sjukkassan.
– Skatterna måste också upp. Jag förstår inte varför man efter ett långt arbetsliv ska få högre skatt när man går i pension. Vad är logiken i detta?

Hur kommer september alliansen att fortsätta efter 15 september?
– Det blir aktioner fram till valet nästa år, det kan jag lova.
Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.