Caster Semenya på hemmaplan: Mediestormar och stort stöd

28 september 2009

Nyheter, Utrikes

Den sydafrikanska friidrottaren och guldmedaljören Caster Semenya har skapat rubriker världen över och hennes löparbragd har helt kommit i skymundan för hennes könstillhörighet. Även i Sydafrika har mediestormar rörts upp, och nu varnar aktivister för ett bakslag mot intersexuella personer.

Caster Semenya har under några veckor varit föremål för spekulationer om sin könstillhörighet. I Sydafrika har media den sista tiden haft en ”skamlös orgie” i hennes fall, kommenterar den sydafrikanska organisationen Gender DynamiX, som bland annat arbetar med transvestiter och transsexuella personer, i ett pressmeddelande. Framförallt radiokanaler anklagas för att reducera hennes talang och prestation till hennes könsdelar genom oändliga utläggningar i ämnet.
– Vi är förskräckta över… mediamekanismer som uppmanar till hets mot folkgrupp på det här sättet, kommenterar Simone Heradien, styrelsemedlem för Gender DynamiX.

Organisationen varnar bland annat för att Caster Semenya kan gå samma öde till mötes som Eudy Simelane, en öppet lesbisk fotbollsspelare och hbt-aktivist som gängvåldtogs och mördades 2008 i vad som allmänt betraktas som ett hatbrott. ”När vi konfronteras med människor som utmanar vår uppfattning av maskulinitet och femininitet, reagerar vi med ilska och rädsla. Det är den dagliga verkligheten för många sydafrikaner”, skriver organisationen.

Stort stöd

Även mer välvilliga försök att stödja Caster Semenya i hennes strävan efter att accepteras som kvinna går i de konservativa könsrollernas tecken. Till exempel har skvallertidningen You klätt upp friidrottaren i klänningar, högklackade skor och smink i ett flersidigt modereportage. Semenya får i texten kommentera att hon gärna skulle vilja klä sig i klänning och använda smink oftare, istället för de byxor och sportkläder hon vanligtvis bär.

Men mediaspekulationer till trots har Semenya även fått enormt stöd. Journalister har besökt hennes hemby i norra Sydafrika, där hennes släktingar och grannar argt försvarar henne som kvinna. Aktivister och experter menar också att de sociala omständigheterna kring valet av kön borde vara utgångspunkten för vilken kategori en person får tävla i. Eftersom Caster Semenya behandlats som flicka och kvinna hela sitt liv borde hon få tävla med andra kvinnor.

Klassad som kvinna

– Caster klassificerades som kvinnlig vid födseln och har levt som en person av kvinnligt kön. Hon är intersexuell, än sen då. För guds skull, lämna den stackars kvinnan ifred, kommenterar Sally Gross, grundare av organisationen Intersex South Africa till tidningen the Times.

Gender DynamiX säger att allmänheten helt enkelt måste acceptera att Semenya valt att uttrycka sig som kvinna.

Sydafrika har bland världens högsta statistik över intersexuella personer, en siffra som nämns är att en sydafrikan av 500 har en otydlig könstillhörighet, men det är svårt att få fram exakt statistik på grund av den enorma stigma som medföljer menar forskare. Professor i psykologi vid Sydafrikas Universitet, Juan Nel, kommenterar till the Times att Caster Semenyas historia ändå skulle kunna leda till förändring.

– Hon skulle kunna göra en massiv skillnad i hur vi ser på sexualitet och kön i det här landet, menade han.

Linn Hjort
intis@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.