Brittisk “härdsmälta”och massprotester

28 september 2009

Nyheter, Utrikes

– Vi kan inte låta nedskärningarna genomföras. Det handlar om människors liv. Nedskärningar drabbar alltid de mest utsatta värst. Det är vansinne att genomföra dem när arbetslösheten är så hög och människor behöver utbildning och arbete.

En företrädare för det brittiska lärarfacket manar till protest mot labourregeringens aviserade massiva nedskärningar av offentliga utgifter.

Signalerna om neddragningar kommer efter att bankkrisens väldiga stimulanspaket fått det brittiska budgetunderskottet att växa till över 800 miljarder pund, nästan tusen miljarder kronor. Varningar från näringslivets ekonomer om risk för “ekonomisk härdsmälta” i en brittisk ekonomi som anses värre utsatt än den amerikanska, uppmärksammas stort i media.

De tre större partierna, labour, konservativa och liberaldemokraterna, talar samtliga om kraftiga nedskärningar av offentliga utgifter. Medan labours utbildningsminister på lördagen talade om neddragningar på två miljarder pund per år inom utbildningssektorn hävdar borgerliga The Mail on Sunday 20 september att nedskärningar på trettio procent av de offentliga utgifterna totalt planeras i hemlighet från regeringshåll.

“De drakoniska förslagen kan innebära att utgifterna minskas med häpnadsväckande 75 miljarder pund (cirka 900 miljarder kronor) per år, de största nedskärningarna i brittisk historia”, skriver tidningen.

Nationell poststrejk

Inför stundande G20-möte i USA har premiärminister Gordon Brown manat till beslut om gemensamma internationella “exit strategies” från stimulanspaketen. Det vill säga, internationella planer för att minska budgetunderskott och stimulansåtgärder.

För brittisk del talas om tioprocentiga nedskärningar i ett samhälle redan svårt drabbat av massarbetslöshet och nyfattigdom. Bara i förra veckan kom larmrapporter om hur anhöriga i många kommuner tvingas betala upp till 3 000 pund, 36 000 kronor, extra per år för en plats åt sina gamla i åldringsvården.

Samtidigt växer protesterna mot försämrade villkor och neddragningar. En lokal strejk av sopåkare i Leeds väntas sprida sig, och i dagarna röstar 120 000 postanställda om nationell strejk mot försämringar. Inför Labours partikongress i Brighton den 27 september samlas nu koalitioner för massdemonstrationer mot sociala nedskärningar, arbetslöshet och kriget i Afghanistan.
Den varma brittiska sensommaren övergår i het höst.

Håkan Blomqvist
intis@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.