Brasiliens PT förlorar tidigare minister till de Gröna

07 september 2009

Nyheter, Utrikes

Marina Silva, tidigare miljöminister i Brasiliens regering, lämnar det brasilianska Arbetarpartiet (PT) i protest mot regeringens oförmåga att stoppa skövlingen av Amazonas.
Hon har begärt medlemskap i Brasiliens Gröna parti (Partido Verde) och förväntas ställa upp som partiets presidentkandidat i valet 2010.

Marina Silva har ett 30-årigt medlemskap i PT bakom sig. Hon föddes i den fattiga delstaten Acre i en gummitapparfamilj. Trots att hon var analfabet till tonåren blev hon snabbt en facklig och politisk aktivist bland gummitapparna, nära associerad med den mördade ledaren Chico Mendez, också han PT-aktivist.

2003 blev hon miljöminister när PT-ledaren Lula da Silva installerades som president. Hon lämnade sin post i maj 2008 i protest mot regeringens oförmåga – eller direkta ovilja – att göra någonting åt den omfattande skövlingen av Amazonas regnskogar och nu har hon alltså även lämnat Arbetarpartiet.
Marina Silva är känd som en okorrumperad stark vänsterröst och det är därför lite förvånande att hon gått med i Gröna Partiet (PV). PV är snarare ett högerparti och utgör ett i raden av stödpartier för Lulas regering. Musikern Gilberto Gil har varit kulturminister i Lulas regering som representant för PV.
Lokalt samarbetar PV lika gärna med högern som med den socialdemokratiska vänstern. Ställer Marina Silva verkligen upp som presidentkandidat kommer det att vara ytterligare ett avbräck i Lulas kampanj för att göra sin statssekreterare Dilma Roussef till sin efterträdare, eftersom Marina Silva främst förväntas ta röster från vänstern.
Göran Kärrman
intis@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.