Blocken ligger lika inför norska valet

14 september 2009

Nyheter, Utrikesnotiser

En vecka före riksdagsvalet låg de båda blocken lika i mätningarna, 85 för det borgerliga blocket och 84 för det styrande rödgröna, med Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti. De flesta bedömare tror på seger för det regerande rödgröna blocket.

Dött lopp, men troligen rödgrön seger, skriver vänstertidningen Klassekampen. De nationella mätningarna ger mycket skiftande resultat, men de lokala mätningarna ger jämna siffror: 85 mandat för det borgerliga blocket – som inte är särskilt enat – och 84 för det rödgröna. Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg har lett den rödgröna regeringen i fyra år, men om de borgerliga skulle vinna måndagens val vet ingen idag hur en sådan koalition skulle se ut. Det populistiska Fremskrittspartiet får bättre opinionssiffror i dag jämfört med förra valresultatet, men framgången tycks ha avstannat den sista tiden.

Dessutom visar vissa mätningar att var fjärde väljare inte har bestämt sig ännu.
Vid stortingsvalet 2005 fick Arbeiderpartiet 32,7 procent, Høyre 14,1 procent, Fremskrittspartiet 22,1 procent, Sosialistisk Venstreparti 8,8 procent, Senterpartiet 6,5 procent, Kristelig folkeparti 6,8 procent, Venstre 5,9 procent, samt övriga 3,1 procent.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.