Arbetslinjen kraschlandar: Sänkta skatter ger inga jobb

28 september 2009

Inrikes, Nyheter

Lite mer till alla. Men ingenting till de arbetslösa, sjuka och alla andra som lever i så kallat utanförskap. Finansminister Anders Borg har presenterat regeringens budget. En budget som dramatiskt kommer att öka klyftorna i samhället.

Nästa vecka träffas EU:s finansministrar i Göteborg. En av de 27 ministrarna är Anders Borg. Som denna vecka tagit den vanliga promenaden från finansdepartementet till riksdagshuset för att presentera budgeten.
Några dagar innan reste den sjuka Eva Maxe från Uddevalla till Stockholm för att delta i en manifestation för de sjukförsäkrades rätt.
Dagen efter att budgeten lagts fram har Dagens Nyheter en bild och intervju med Eva Faxe. Hon står utanför riksdagshuset med ett plakat där det står ”Sjuka vill också ha ett värdigt liv”. Hon säger till DN att hon inte vet vad hon ska leva på nästa år.
– Jag är inte värd ett skit. Jag kan lika gärna gräva ner mig, säger Eva Faxe.
Hon är inte ensam. Nästkommande år riskerar 54 000 att utförsäkras ”tack” vare regeringens nya regelverk. I detta nu är 20 000 varslade inom kommuner och landsting. Ett antal som kan öka till 60 000 under de kommande åren.
Totalt beräknas arbetslösheten stiga till 570 000 personer inom de närmaste åren. En halv ungdomsgeneration riskerar att aldrig komma in på arbetsmarknaden.
Detta vet givetvis Borg och regeringen.
Men det ruggiga är att de alternativt inte bryr sig, eller för en ytterst medveten politik där de som fortfarande har jobb ska få skattesänkningar och mer i plånboken, och som en följd av detta rösta på alliansen i nästa års val.
– Jobba dig ur krisen, står det på budgetens framsida.
Via skattesänkningar skall folk stimuleras att arbeta och jobb ska skapas. Hur denna ekvation ska gå ihop i praktiken är oklart. Fakta är välkända. Fler och fler arbetslösa. Färre och färre jobb som skapas.

Jobbskatteavdraget
För ett antal år sedan hade moderaterna en partiledare som hette Bo Lundgren. Om honom sas det att om det började brinna i hans villa skulle han först skicka ett pressmeddelande om det höga skattetrycket innan han ringde larmtjänst.
Lika besatta verkar Borg och regeringen vara.
Regeringen genomför nu den fjärde delen av jobbskatteavdraget. Anders Borg deklarerade entydigt före valet att alla skattesänkningar skulle vara finansierade. Den första sänkningen och den största betalades bland annat med pengar från en försämrad a-kassa.
Sedan dess har ytterligare två skattesänkningar genomförts. Nu kommer den fjärde, och borta är alla Borgs tidigare uttalanden om finansiering. För denna gång ska miljarderna som betalar skattesänkningen lånas upp.
Om detta skriver Internationalens Benny Åsman på sin blogg när han kommenterar regeringens satsningar på 40 miljarder och skattesänkningarna på 10 miljarder:
”Budgeten räknar med ett underskott på 83 miljarder kronor det kommande året. Statens inkomster beräknas bli 723 miljarder och utgifterna 806 miljarder, alltså 83 miljarder i underskott. Det är ett underskott som aldrig hade uppstått om inte regeringen sänkt skatterna för de bäst ställda i samhället. Nu ska därför Borg låna 40 miljarder för att täcka ”stimulanspaketet”. Lån ska som bekant betalas tillbaka. De som lånar pengar till staten är de med feta bankkonton. Lån betalas tillbaka med ränta. Cirkeln sluts.”

Valet 2010
Mindre än ett år till valet. Inför valet 2006 var alliansens gemensamma motto ”Fler i arbete – mer att dela på”. Utanförskapet skulle brytas.
Slutet av september 2009.
Utanförskapet är större än på mycket länge. Omkring en miljon människor tvingas leva på stupkanten.
Samtidigt har regeringen utan att blinka lämpat över skattemiljarder för att rädda den ruttna affärsbanken Carnegie. Dessutom har ett garantiprogram för banker och bostadsinstitut som omfattar 1 500 miljarder kronor lagts.
Detta och mycket mer tar den förre riksdagsmannen för Miljöpartiet Gustav Fridolin upp i en alldeles utmärkt debattartikel i Aftonbladet den 22 september. Artikeln har följande slutkläm:
– Men när regeringen talar om arbetslösheten låter man som en skiva som hängt upp sig. Det enda man kan erbjuda är nya skattesänkningar. Det som fortfarande återstår att förklara är hur man, lite tillspetsat, lindrar de hungrandes plågor genom att ge mat till de redan mätta?
Kanske är det om detta och regeringens ”kamp” mot utanförskapet, som Anders Borg ska förklara och berätta för de övriga 26 finansministrarna i EU när de träffas i Göteborg.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.