Andreas Malm prisbelönt för muslimbok

26 september 2009

Nyheter

Författaren Andreas Malm har fått stiftelsen Natur & Kultur:s Johan Hansson-pris för sin bok Hatet mot muslimer.  Prissumman, som är på 100 000 kronor, delades ut på Bokmässan i Göteborg.  

– Priset är en viktig uppmuntran till skribenter att våga sticka ut hakan. Det behövs idag,  säger en mycket glad pristagare till Internationalen.

Prisjuryn, stiftelsen Natur & Kulturs styrelse, ger följande motivering: ”Hatet mot muslimer är en på många sätt utmanande och kontroversiell, alltid väldokumenterad, uppgörelse med den växande islamofobin i Sverige och Europa. Hatet mot muslimer för oss med stor lärdom genom olika tidsåldrar och över geografiska gränser på jakt efter rasism och islamofobi.”

Andreas Malm, som i många år varit aktiv i Palestinarörelsen och nu också i klimatrörelsen, har skrivit ett flertal böcker. Bulldozers mot ett folk, om Palestinafrågan, kom  2002. När kapitalet tar till vapen, som behandlar den moderna imperialismen i ljuset av Irakkriget, gavs ut 2004. Året därefter kom Sprängkraft i Iran, som han skrev tillsammans med Shora Esmailian. Den uppmärksammade klimatboken Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent kom 2007,Andreas och så i år alltså tegelstenen Hatet mot muslimer.

Den senare är den av hans böcker som blivit i särklass mest omdiskuterad och även ifrågasatt av recensenter och debattörer. Många borgerliga tyckare har hävdat att Malm överdriver eftersom islamofobi, enligt dem, endast är ett marginellt fenomen. En kritik som Andreas Malm avfärdar.

– Hela boken är ett försök att leda i bevis att det är ett allvarligt och växande problem. Det är bara att titta sig runt i Europa och se vilka frågor som främlingsfientliga högerpartier driver, från Norge till Italien, säger han.

Text och foto: Björn Rönnblad

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.