”Tre kronor mer i veckan till pensionärerna” Garantipensionen sänks nästa år

28 september 2009

Analys, Inrikes, Nyheter

Regeringen har aviserat att de ska sänka skatterna för pensionärerna. Vänsterpartiet påstår att för personer med inkomstpension blir höjningen knappt tre kronor.

Pensionärerna är en av de grupper som inte omfattas av regeringens jobbskatteavdrag.
Det har nu regeringen ordnat.

I ett utspel från alliansen sägs att skatten för pensionärer ska sänkas med 1 000-2 000 kronor per år.
Vänsterpartiets riksdagsledamot Kalle Larsson sågar i ett pressmeddelande förslaget. Han menar att det står i djup kontrast till regeringens miljardrullning till dem som har de högsta inkomsterna, och säger att i praktiken innebär förslaget att totalt blir det en inkomstförstärkning med 3 kronor i veckan för en pensionär med den lägsta pensionen.

– För personer med inkomstpension blir det inte ens så mycket. Pensionssänkningen nästa år gör tvärtom att en pensionär med 150 000 kronor i inkomst går back, säger Kalle Larsson.

Vänsterpartiet uppger att regeringens förslag innebär en skattesänkning på 1 000-2 000 kronor per år, men att garantipensionen sänks. De lutar sig på uppgifter från Försäkringskassan som säger att den högsta garantipensionen för personer födda 1937 eller tidigare kan bli 7 708 kronor i månaden från årsskiftet. Det är en sänkning med 72 kronor i månaden, eller 884 kronor om året. Kvar blir då 156 kronor eller 3 kronor i veckan, enligt vänsterpartiet.

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.