”Putin kommer tillbaka”

21 september 2009

Nyheter, Utrikes

Rysslands premiärminister Vladimir Putin ställer upp i nästa presidentval enligt ryska media. Rysslands förre president (2000–2008) och nuvarande premiärminister Vladimir Putin planerar att återta presidenttronen i Kreml vid valet 2012, rapporterar tevekanalen Russia Today, vilket många bedömare har misstänkt länge men som nu alltså verkar ha blivit officiellt.

På frågan om han tänker utmana den nuvarande presidenten Dimitrij Medvedev inför valet svarar Putin nej, och förklarar att de kommer sätta sig ner och diskutera saken tillsammans: ”Vi kommer att komma överens. … Vi är två personer av samma blod” ska Putin ha sagt. Allt tyder på att Medvedev inte kommer att ställa upp för omval.

Medvedev som valdes till president i mars 2008, efter att först ha valts av Putin själv som hans önskade efterträdare, har under sin korta tid vid makten stått kvar i skuggan av Putin. Medvedevs kanske viktigaste politiska beslut hittills har varit att införa en ny lag som förlänger presidentens mandatperiod från fyra till sex år, vilket dock inte gäller för honom själv utan först från och med nästa mandatperiod.

Ryska presidenter får bara sitta två perioder åt gången, vilket var anledningen till att Putin inte kunde ställa upp i valet 2008. Men enligt de nya reglerna kommer Putin att kunna sitta som president från 2012 till 2024, vilket också majoriteten av ryssarna verkar stödja, om dagens folkopinion håller i sig.

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.