Vinarbetare protesterar

04 augusti 2009

Utrikes

En vecka av protester mot gräsliga arbets- och boendeförhållanden för arbetare på vinfarmer i Sydafrika är i full gång. Svenska Systembolaget är en av kunderna till några av de olika farmerna.

Vinplantage i sydafrika

Vinplantage i sydafrika

Till och med lördagen den 1 augusti kommer protestveckan att pågå, och den sammanfaller med vindistriktet Stellenboschs kända vinfestival. Protesterna initierades av fackföreningen Sikhula Sonke, som leds av kvinnor och har en stor majoritet kvinnliga medlemmar, alla arbetare på vinfarmerna i Stellenbosch strax utanför Kapstaden.
Anledningen är de förhållanden arbetarna lever och arbetar under på farmerna. Till vanligheterna hör löner under minimilönen, förbud mot facklig organisering, undermåligt boende (tusentals finns inhysta i svinstior på farmerna) och avhysningar. De första tio åren av demokratiskt styre under regeringspartiet ANC avhystes en miljon arbetare från sina hem på farmerna kring Stellenbosch.
Aktiviteter under veckan inkluderade en nattvaka utanför parlamentet i Kapstaden, en demonstration, och symboliska handlingar som att så frön till minne av de avhysta.
Systembolaget skickade en delegation till Sydafrika i maj i år för att kontrollera arbetsförhållandena efter en uppmärksammad artikel i tidningen Råd och Rön. Genom SAC:s sektion DFSA fick Systembolagets representanter kontakt med Sikhula Sonke. Efter besöket har Sikhula Sonke åter kontaktat Systembolaget för att kunna följa upp besöket, men inget svar har kommit än.
I ett pressmeddelande uppmanar fackföreningen konsumenter att kontrollera att det vin de köper är etiskt producerat, och kräver att den sydafrikanska regeringen exproprierar de farmer som undergräver arbetarnas rättigheter.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.