Vi blir utnyttjade – säg upp skiten!

26 augusti 2009

Nyheter

För bara ett år sedan var det full fart i fabriken. Vi jobbade veckans alla timmar och hade ändå svårt att hinna med. Visstidsanställda, inhyrda och vi fast anställda avlösta varandra vid maskinerna och reparatörerna stod hela tiden beredda att rycka ut när något gick sönder – vilket det ofta gjorde. Företaget drog igång olika projekt och förberedde maskininköp för att öka kapaciteten.

DSCN3762

Då slog det stopp. På bara ett par veckor under senhösten förändrades hela situationen. Inga nya ordrar kom, inhyrda och visstidsanställda fick inte sina kontrakt förnyade och förhandlingar om uppsägningar inleddes. Hälften av styrkan skulle bort, för så mycket hade produktionen rasat.

Ja, faktiskt mer än så. Vi hade fortfarande ”övertalighet” och ledningen tänkte ut olika sätt att lägga över kostnaderna på oss anställda. Det blev påtvingade extra ledigheter, nu när det passar företaget som ska jobbas igen utan extra ersättning – när det passar företaget. Det blev dessutom förkortad arbetstid mot sänkt lön, enligt det centrala avtal som gjordes upp.

Allt under hotet om att fler skulle bli uppsagda och att företaget kanske dessutom kunde gå i konkurs. Facket och medlemmarna vågade inte syna, utan svalde det mesta i förhoppning om att det snart skulle ljusna igen. Men nu börjar det gå för långt.

För nu, när produktionen visar tendenser att öka, blir vi utnyttjade ännu mer. Då vill företagsledningen behålla lönesänkningsavtalet, men kunna häva det temporärt på vissa avdelningar. När det behövs ska vi alltså jobba full tid, med full lön. Annars inte. Ledningen avgör när behoven finns och ger besked bara ett par dagar i förväg.

Diskussionerna går höga på jobbet. Får de verkligen göra på det här sättet? Pressen på fackstyrelsen att de ska säga upp avtalet helt och hållet ökar och vi får de hur det utvecklar sig.

För det här håller på att bli ett drömscenario för företagen och en mardröm för oss anställda. En flexibilitet som helt och hållet är till för dem, medan vi inte ens vet vad vi kommer att tjäna den kommande månaden. Detta är något som IF Metalls krisavtal har öppnat för och jag hoppas bara att de så snart som möjligt kommer att slå igen luckan igen och säga upp skiten.

SvD, 2, DI, DA,

, , , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.