Vestas sade nej till räddningsplan

17 augusti 2009

Nyheter, Utrikes

Förra helgen avbröts ockupationen av vindkraftsverksfabriken Vestas på ön Isle of Wight (Storbritannien) då arbetsgivarna i domstol vann rätten att avhysa arbetarna. Nu säger regeringen att ägarna till Vestas sagt nej till ett förslag om ett räddningspaket.

Den 7 augusti avbröts ockupationen då de sex sista arbetarna lämnade fabriken under jubel från ett par hundra församlade aktivister. Några dagar tidigare hade arbetsgivarna fått tillstånd av domstol att avhysa ockupanterna. Ockupationen varade i arton.dagar och fick stöd från flera av Storbritanniens fack och miljöorganisationer och stor uppmärksamhet i media.

Nu avslöjar de fackliga representanterna från transportfacket RMT att det under ett samtal med ministern för energi och klimatförändringar, Joan Ruddock, framkommit att Vestas ägare vägrat anta ett förslag som skulle kunnat innebära att regeringen tog över fabriken. Ägarna hade också sagt nej till ett erbjudande om statliga pengar för att fabriken skulle kunna fortsätta.

Mike Godley, en av representanterna för RMT som träffade ministern tillsammans med tre andra aktivister, misstänker att det betyder att ägarna kommer att starta upp fabriken så snart som det går att göra god vinst igen. RMT:s generalsekreterare, Bob Crow, säger enligt tidningen the Morning Star att om så är fallet måste en utredning om företagets aktiviteter tillsättas.

– Efter mötet med ministern verkar det som om Vestas sparkade undan benen för ett helt genomförbart räddningsavtal som kunde räddat fabriken, sade han enligt the Morning Star.
Nationalisering av fabriken för att rädda både jobb och klimat var ett av kraven som aktivisterna drivit.

Vestasaktivisterna menar dock att även om ockupationen avbröts så fortsätter kampen. I veckan påbörjade de före detta anställda en talartumé genom England.

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.