Septemberalliansen: ”Nu kör vi för fullt”

19 augusti 2009

AI direkt, Arbetarinitiativet

  – LO står utanför, de har vikt ner sig. Men nu kör vi för fullt och tar strid mot fegheten till den 15 september, säger Dennis Bäckman, ordförande i Pappers avd 86 vid ABB i Figeholm.

  Dennis Bäckman är inte rädd för att sticka ut hakan. I våras stod han flera gånger i händelsernas centrum. Först som initiativtagare till ett upprop mot eftergifter om strejkrätten i förhandlingarna om ett nytt huvudavtal, något som enligt Svenskt Näringsliv starkt bidrog till att förhandlingarna sprack. Ännu större blev uppståndelsen i media när han efter AMF-affären ställde krav på LO-basen Wanja Lundby Wedins avgång, och därefter träffade LO-ledning­en i spetsen för en delegation från uppropet för kämpande och demokratiska fack (läs och sprid uppropet här bredvid), med krav på en landsomfattande protestdag mot krisen och högerpolitiken den 15 september.

  Lundby Wedin förklarade sig då positiv till en protestdag, bortsett från att datumet inte ansågs passande. Samma inställning uppges LO-styrelsen ha haft. Än finns dock inga tecken på några förberedelser inom LO för ett annat datum heller.

  Både Bäckman och avdelningens vice ordförande tänker därför delta i den massdemonstration under huvudparollen ”Vi vägrar betala kapitalismens kris” som nu förbereds för fullt av Septemberalliansen i Stockholm till när riksdagen öppnas igen efter sin långa ledighet.

  På en fråga om vad han vill tala om, säger Dennis Bäckman att han har läst om hur storstrejken 1909 förlorades av ett LO utan strejkkassor.
  – Idag har vi strejkkassor, men vet inte hur vi ska använda styrkan. Vi måste ta strid mot fegheten och våga stå emot.

  Även den kände gruvarbetarprofilen Sixten Snell, som till vardags är lastare långt under jord vid LKAB:s gruva i Kiruna, planerar att delta i demonstrationen. Han hoppas också få med sig fler gruvarbetare.

  – Vi måste rensa upp i fackens högsta ledning, bland dem som inte är beredda att leva på arbetarnas villkor och är en spärr mot viljan att kämpa, säger Sixten Snell, som också manar till kamp mot den skyhöga och växande ungdomsarbetslösheten.

  – Jag hörde igår ett inslag i Studio 1 om att tusentals ungdomar i förorter som Husby, Rinkeby och Tensta idag lever vid sidan av samhället utan vare sig arbete eller utbildning.
  Från septemberalliansen.se den 18 augusti 2009

  Subscribe

  Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.