Polis stormade ockuperat fritis i Lund

24 augusti 2009

Inrikes, Nyheter

web-fritis

Unika Romano Trajo i Lund måste leva vidare, säger Lundabor mot nedskärningar.
– Jag stod i köket, och då kom två poliser springande in med dragna pistoler. De sa åt oss att lägga oss på golvet och då gjorde vi det.
En ung man som var med och ockuperade fritidshemmet Romano Trajo i Lund berättar i telefon vad som hände halv sex på tisdagsmorgonen.
– Sedan tog de in oss till stationen, förhörde oss och släppte oss sedan.

Det hela fortsatte under tisdagseftermiddagen. En av ockupanterna mailar på onsdagen till Internationalen: ”Vid 17-tiden på tisdagen var det samling för flygbladsutdelning utanför Romano Trajo. Barnen som samlades där var arga för stormningen under morgonen och ungarna tog sig in och återockuperade byggnaden på eget bevåg och många stod på taket. Polisen gick då in och pepparsprejade bl.a. en 8-årig flicka i tumultet.”
Enligt media förekom stenkastning och fönsterkrossning, en skadad polis och en skadad demonstrant senare under tisdagskvällen och natten.
Ockupationen hade startat under lördagen.

Prisbelönat läggs ned
Romano Trajo, ett fritidshem med fokus på romska barn men öppet för alla barn i området, fick 2003 års integrationspris och kallades då för ”viktig förebild och inspirationskälla” med dess ”genomtänkta men okonventionella sätt att arbeta och genom att utveckla verksamheten att omfatta inte bara en utan många språkgrupper”.
Men Lunds kommun ansåg tidigare i år att fritidshemmet inte längre behövdes och att det skulle läggas ner. Bland motiveringarna har uppgetts att fritidshemmet, som tar emot barn från alla etniska grupper, nu ”bidrar till segregation” istället. Det var Barn- och skolnämndens ordförande Lars Hanssons (fp) förklaringar till medierna i samband med nedläggningsbeslutet.
Behovet har förändrats. När Romano Trajo startade var det många romer som inte gick i skolan eller deltog i någon verksamhet alls och då var Romano Trajo viktig för integrationen och gjorde ett jättebra arbete. Nu går romerna i skolan men på eftermiddagarna går de till en egen isolerad verksamhet istället för att vara med andra barn, förklarade folkpartisten för Sydsvenskan den 17 augusti.
”Han vet ingenting om Romano Trajo”, säger fritisets före detta anställda socionomen Maria Söderquist som sedan flera år tillbaka har slagit larm om nedsänknings- och nedläggningsplanerna mot verksamheten.
Lars Hansson verkar inte ens ha läst utredningen av verksamheten där det klart framgår att det inte alls handlar om någon ”segregerad” verksamhet med enbart romska barn. Det stämmer inte som han säger att det finns ”identiska verksamheter” på Norra Fäladen.
På Romano Trajo blandas barn med alla bakgrunder och åldrar, samt deras föräldrar och folk från området. Dessutom, en viktig del av Romano Trajos verksamhet har handlat om stöd och rådgivning till familjer i området. Det kanske är just det som stör honom med Romano Trajo.
Kampanjerna för att uppmärksamma Romano Trajos situation har pågått länge och omfattat olika aktiviteter. Vid årsskiftet 2006-2007 genomförde SAC en flera månaders lång strejk med bibehållen verksamhet då facket tog över fritiset. Sedan dess har det samlats namnunderskrifter, genomförts flygbladsutdelningar, affischeringar och protester i samband med kommunfullmäktigens sammanträden. Senast i april i år genomförde barnen på Romano Trajo en protestaktion när Barn- och skolnämnden beslutade att lägga ner verksamheten.
– Om vi ska lyckas med ockupationen måste vi få allas stöd, men det har fungerat mycket bra hittills, berättade en av aktivisterna till Internationalen.
I samband med ockupationen arrangerade nätverket ”Lundabor mot nedskärningar” en demonstration mot försämringarna och privatiseringarna i den kommunala verksamheten på Stortorget 19 augusti, efter Internationalens pressläggning.
”Vi behöver stödet från alla lundabor”, sade en aktivist.

Jorge Capelán
Gunvor Karlström
Foto: Maria Söderquist

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.