Om jag vore jude…

22 augusti 2009

Nyheter, Politik

Om jag vore född till jude, alltså inte religiös utan bara tillhörde en judisk släkt, skulle jag bli tokig på den israeliska regeringen. Med vilken rätt, skulle jag fråga mig, talar den i mitt namn? (De flesta av världens judar är som bekant inte medborgare i Israel.)

För det är vad exempelvis dess ambassadör i Sverige gjort i samband med att de protesterat mot artikeln i Aftonbladet, när han hänvisat till judars säkerhet runt om i världen. Deras trygghet skulle på något sätt alltså äventyras mer av en kulturartikel än av den israeliska politiken mot palestinierna!

Varför drar Israels regering över huvud taget in världens alla judar i en fråga som från början bara handlade om den israeliska krigsmakten IDF, och dessutom egentligen bara delar av den?

Utrikesministern Lieberman, som tillhör landets tokhöger, skulle också göra mig galen. Han bullrar på som en gammal sovjetpolitruk om att bara sanningen ska få publiceras, allt annat borde regeringen fördöma. Sanningen? Det finns ju många sanningar, det beror alltid på vem man frågar vad som är mest sant.

Svenska diplomater som Sven Hirdman och andra experter höjer på ögonbrynen åt Lieberman och hans departement. De kan väl vända sig direkt till Aftonbladet och klaga, menar de. Nog måste de begripa sig på vad pressfrihet är?

Lieberman är förvisso vald av (en del av) det israeliska folket, så som den demokrat jag är respekterar jag att han talar i deras namn. Men jag undrar om han alls skulle ha reagerat om saken hade gällt israeliska araber eller någon annan minoritet bland de israeliska medborgarna?

SvD, DN, AB

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.