Nu tar den slut igen: Semestern

24 augusti 2009

Krönika

Allting har ett slut, även semestrar och annan ledighet. Fördelen med att vara förtidspensionär är att efter semestern vidtar ledigheten. Det gäller bara att fylla den med något vettigt. Är det någon som har ett bättre förslag än att roa sig med en blogg?

Semester i Indalsälvens delta är inte så tokigt när man gillar att fiska. Men vissa gör numera allt för att grusa glädjen. Först har vi storskarven. Den är glupsk som ingen. I hundratals drar de fram över det grunda vattnet i deltat och dyker efter all småfisk.

Sedan några år tillbaka finns det knappt någon gädda kvar i vattnet kring älvens utlopp. Utan småfisk att äta flyr gäddan till andra vatten.

Förr fanns det ingen storskarv i Medelpad. Det var en art som hörde hemma längre söderut. Varför den brett ut sig ända till Piteå skärgård kan de lärda tvista om. Jag lägger ett par kronor på att det beror på klimatförändringar.

Sedan har vi en invasion av sälar. De har inte heller visat sig i trakten på femtio år. Men sedan ett årtionde är de tillbaka med besked. Trots att lokala fiskare olagligt skjuter av stammen är de ändå tillräckligt många för att göra livet surt för fiskarna.

En gammal vän i byn har inte ens lagt ut båten i år. Han har tröttnat på att vittja nät som bara innehåller fiskhuvuden efter att sälen serverat sig. Numera går sälen långt upp i älven, ända till dammluckorna vid Bergaforsens kraftverk. Där står laxen på kö och sälen har fullt skafferi helt för sig själv.

Om sälens återkomst till deltat beror på klimatförändringar eller något annat låter jag vara osagt. Faktum är dock att den tillsammans med storskarven totalt förstört det lokala sportfisket.

Sedan, efter semestern, kommer ledigheten. Jag klagar inte och förvånas inte över den avund som det kan ge upphov till. För att urskulda mig lovar jag att under hösten göra mitt bästa för att fylla vår blogg med nyheter och analyser som stimulerar till läsning och diskussion. Det finns massor att skriva om.

Hur ska Barack Obamas presidentskap utvecklas? Hur ska det bli med världsekonomin? Kan någon stoppa den sionistiska ockupationen av allt större områden av palestiniernas land? Hur ska det kinesiska kommunistiska partiet kunna hålla fast vid makten i den kapitalistiska utformningen av Kina? Vart går EU? Finns det hopp för den europeiska arbetarrörelsen? Och skymtar det alternativ till de reformistiska partierna vid horisonten?

Ja, frågorna är många. Problemen att studera och förstå ännu fler. Men skam den som viker ner sig inför svårigheterna. Om vår blogg (Kildén & Åsman) kan dra ett strå till stacken i bygget av ett alternativ till det kapitalistiska barbari vi lever under är det källa nog till stolthet.

Benny Åsman

, , , , ,

About Benny Åsman

Gammal utopist som tror en bättre värld är möjlig.

View all posts by Benny Åsman

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.