Mer pengar behövs till Lagenas arbetare

04 augusti 2009

Inrikesnotiser

45 000 kronor har hittills samlats in till de strejkande arbetarna vid Lagenas lager i Jordbro.
Totalt kommer 150 000 kronor att behövas för att täcka de strejkböter som de strejkande riskerar att få om Arbetsdomstolen går på arbetsgivarnas linje.

Under fyra dagar i juni strejkade Lagenas lagerpersonal mot att företaget beslutat att säga upp 33 anställda för att istället hyra in personal från ett bemanningsföretag.
Strejken fick stor uppmärksamhet och ett starkt stöd från andra fack och enskilda. Det startades en stödinsamling för att täcka den ekonomiska förlust som de strejkande fick i samband med strejken. Hittills har 45 000 kronor samlats in och en stor del av de pengarna har redan gått till de strejkande.
Företagsledningens svar på strejken blev att stämma de 75 strejkande till Arbetsdomstolen.
Fälls Lagenaarbetarna där är det vanligaste bötesbeloppet för så kallade vilda strejker 2 000 kronor per person, vilket innebär att ytterligare 150 000 kronor behöver samlas in för att arbetarna ska hållas ekonomiskt skadelösa för konflikten.
– Vi har fått stora bidrag från andra lager inom Handels, gruvarbetarna vid LKAB har också bidragit. I övrigt har vi samlat in från kunder när vi stått utanför Systembolaget, säger Patrik Olofsson, som tidigare var klubbordförande vid Lagena men avgick i samband med strejken, till LO-tidningen på nätet.


Ekonomiskt stöd till de strejkande arbetarna skickas till Handelsanställdas förbund klubb 20-717 på postgiro 13 44 56-3.

Den som vill ha mer information om lagerarbetarnas kamp kan gå in på deras blogg: lagerarbetare.wordpress.com

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.