Journalister arresteras i lran

17 augusti 2009

Nyheter, Utrikes

Ytterligare journalister har fängslats i Iran den senaste veckan, säger Reportrar utan gränser. Tre av de arresterade hålls på okänd plats. Samtidigt fortsätter regimen att få fängslade att “erkänna” delaktighet i upproret.

En ny arresteringsvåg gentemot journalister som är kritiska mot valet och den iranska regimen har tagit fart. Förra veckan arresterades tre personer under två dygn och i skrivande stund finns ingen uppgift om var de befinner sig. Familjer till journalister trakasseras också och i vissa fall har journalisterna själva fått uppmana sina familjer att inte prata om hur situationen ser ut för mediaarbetare.

Huvudkvarteret för iranska journalisternas samfund stängdes ned förra veckan enligt en order från Irans huvudåldagare. Samtidigt kommer omkring hundra skribenter och tecknare att bojkotta Teherans internationella seriefestival som kommer att hållas i september, i protest mot valet, skriver Reportrar utan gränser.

Berättelser om tortyr och våldtäkter av både manliga och kvinnliga fångar i landets fängelser sprids över hela världen, och nu har allt fler fängslade offentligt “bekant” att de deltagit i aktiviteter som riktat sig mot Ahmadinejads regim.

Av dessa har några europeisk anknytning, till exempel en anställd vid brittiska ambassaden och en ung lärare och en ambassadanställd från Frankrike. De båda har erkänt och bett den iranska nationen om ursäkt och förlåtelse, skriver the Times Online. Detta har lett till stor ilska inom EU och i sin roll som EU:s ordförandeland har Sverige skarpt kritiserat fängslandet av de tre. Det stoppade dock inte den storm av kritik som vällde över regeringen när den deltog som representant för hela EU under ceremonin för Ahmadinejads installation som president den 5 augusti.

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.