Färre dödsolyckor på jobbet – men jag är skadad

21 augusti 2009

Nyheter

Jamen här var det väl i alla fall en bra nyhet. Ekot rapporterar att såväl arbetsolyckor som leder till döden som de som ger svåra skador har minskat de senaste åren. Samtidigt ska man veta att dödsolyckorna ökade i antal under början av 2000-talet, med en topp på 65 stycken år 2007 och 67 år 2008.

Arbetsmiljöverket vill förstås tro att de själva har en del av äran för utvecklingen, men det är kanske troligare att många farliga jobb helt enkelt försvunnit från arbetsmarknaden. Konjunkturnedgången har tagit bort jobb, en hel del produktion flyttat utomlands. Men också teknikutvecklingen har nog gjort sitt till.

Men här är i alla fall en som har skadat sig:

DSCN3859

Jag skar upp fingret när jag skulle slita bort en härva med långa vassa metallspånor som fastnat i en artikel. Spånan gick igenom handsken, djupt in i långfingret och blodet började rinna. Det blev ett besök på akuten och där fick jag sy två stygn.

Nu är jag sjukskriven och har det faktiskt inte så illa, eftersom jag inte är särskilt hämmad av såret och bandaget. Att använda datorn är i alla fall inget problem, jag körde mest med pekfingrarna redan innan.

Olyckan hände på jobbet och kunde naturligtvis ha undvikits om jag använt verktyg i stället för händerna. Men jag är generellt sett inte särskilt oförsiktig av mig och tänker inte se det här som enbart mitt fel. Människor gör misstag, det viktiga är att förebygga så att så få misstag som möjligt kan få allvarliga följder. Där tror jag att arbetsgivaren och skyddsombudet skulle ha kunnat göra mer.

I stället väljer jag att se det här som en lektion i samhällskunskap. Jag vill veta mer om vad som händer när någon får en arbetsskada och blir sjukskriven en längre period. Blir det en utredning? Blir det förändringar för att olyckor ska undvikas i framtiden? Kan man få någon ersättning, rehabilitering och arbetsanpassning? Det ska jag ta reda på.

Du som läser det här kan gärna bidra med dina egna erfarenheter i kommentarsfältet.

Ekot, LO-t

, , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.