Vilda Västern i Småland

27 juli 2009

Inrikesnotiser, Notiser, Nyheter

Det råder Vilda Västern inom bussbranschen i Småland, ja det hävdar Ingvar Jonsson, Kommunals sektionsordförande för trafiken i Kronobergs län, i en artikel i Kommunalarbetaren.

Bussföretagen bryter ständigt mot avtalen när de använder pensionärer och timanställda istället för att fastanställa bussförare, menar han. De timanställda som vill ha extraknäck står i vägen för dem som vill ha fast anställning och det är svårt att få fackliga företrädare i dessa företag. Därför har facket svårt att komma in på de små bussbolagen där det verkligen skulle behöva göras en insats. Dessutom är medlemmarna i dessa bolag rädda för bråk och vill därför inte att facket ska lägga sig i.

Ingvar Jonsson är tveksam till hur han ska hantera problemet men tror att Kommunal måste bli tuffare för att värna avtalen och anställningsformerna.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.