USA i gång igen – anklagas for inblandning i Honduraskupp

04 juli 2009

Nyheter, Utrikes

Kuppen i Honduras den 28 juni är i skrivande stund inte löst. Flera debattörer for nu fram tesen att USA hade ett finger med i spelet.
– Honduras militär är i praktiken ett underbolag till Förenta Staternas regering, menar Latinamerikakännaren Greg Grandin i en intervju.

Att det var en militärkupp som skedde i Honduras är det få som bestrider. Svepskälet var att sittande presidenten Manuel Zelaya utfärdade en opinionsundersökning i form av en folkomröstning om landets konstitution borde ändras.

Den populäre presidenten valdes som en högerkandidat 2005, men han rörde sig längre åt vänster under sina första år. Bland annat gick han med i handelsblocket ALBA, initierat av Venezuelas Hugo Chavez, och han var en av de främsta förespråkarna för att Kuba åter skulle få bli medlem i Organisation ofAmerican States, OAS.

Flera vänsterkritiker menar att kuppen iscensattes för att förhindra ett stärkande av vänsterblocket i Latinamerika; en del hävdar att det finns bevis för att USA kände till kuppen innan den skedde. Bland annat ska USA:s biträdande statssekreterare för västra hemisfären ha träffat militärer och oppositionsledare bara dagar innan kuppen, och landets officiella linje är att de “misslyckades” med att avråda från kuppen. “Men detta är i stort sett ett underförstått erkännande att Washington klart kände till planerna”, menar Barry Grey och Rafael Azul från World Socialist Website.

Beroende av USA

Honduras är beroende av USA genom att stora inkomster kommer från honduraner som bor i USA. Och delar av militären – bland dem två av kuppledarna – har utbildats i den ökända School of the Americas, som bland annat tränat otaliga dödsskvadroner. USA har också en stor militärbas i landet. Samtidigt ges miljoner i bidrag genom USAID för att stödja “demokrati-projekt” i Honduras.

“USA äger Honduras”, menade professor Greg Grandin i en intervju med Democracy Now!:
– Så om USA är emot denna kupp kommer den inte att fortsätta, sade han.
Än så länge har USA inte kall-lat bortförandet av Zelaya för en “kupp”, eftersom de då enligt lag måste sluta att ge bidrag till landet. De har heller inte kallat hem sin ambassadör, vilket alla länder i ALBA har gjort.

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.