Uppehållstillstånd för pakistanska sjömän

27 juli 2009

Inrikesnotiser, Nyheter

Femton pakistanska sjömän, som sparkades förra året från båten Birger Jarl, har nu fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.
Migrationsverkets beslut kom förra månaden. Tyvärr kom det för sent för Maqsood Ahmed, som dog i hjärtattack ett par månader tidigare.

– Beslutet har gett oss nytt liv. Vi är alla förtjusta, säger 61-åriga Rauf Butt. Han har arbetat på Birger Jarl sedan 1985 och är bland de pakistanier som arbetat längst på skeppet.
Men Maqsood Ahmed hann aldrig få det glädjande beskedet. Den 51-åriga fembarnspappan dog av en hjärtattack för tre månader sedan. En annan av arbetarna, Azhar Saleem, som blivit förlamad efter en bilolycka, ansökte inte ens om permanent uppehållstillstånd. Han har nu lämnat Sverige och flyttat till ett annat land.
De pakistanska sjömännen, som arbetade som uppassare och städare ombord, avskedades förra året från Birger Jarl, ett kryssningsfartyg ägt av företaget Rederi Allandia.
Företaget avskedade dessa arbetare med stöd av ändrade EU-regler, som skar ned på statliga subventioneringar till rederier med anställda från länder utanför EU.
Rauf Butt tror att det officiella skälet användes som en ursäkt.
– Dessa arbetare, av vilka några har arbetat i 25 år, tjänade väldigt bra tack vare den årliga löneökningen. Företaget ville sparka oss för att kunna anställa nya arbetare från östeuropeiska länder till låga löner, menar han.
Alla pakistanska arbetare var medlem av Seko sjöfolk, men Sekoklubben på Birger Jarl vägrade att ta upp kampen enligt Rauf Butt, så de blev alla medlemmar i syndikalistfacket SAC.
– Sekosektionen sade till oss att en facklig kamp för våra jobb skulle göra att företaget gick i konkurs. Så det var bättre att pakistanska arbetare uppoffrade sina jobb för att rädda de andra arbetarnas jobb, hävdar han.
Förutom en ett års lång kamp av lock-out, flygbladsutdelning till passagerarna om bojkott av Birger Jarl, demonstrationer och media­kampanjer, ansökte arbetarna dessutom om permanent uppehållstillstånd genom en advokat. De fick stor hjälp i den lagliga kampen av Rättvisepartiet Socialisterna, säger Rauf Butt.
– Utan SAC och Rättvisepartiet Socialisterna, skulle vi inte ha vunnit denna viktiga strid, lägger han till.
Även om arbetarna har fått uppehållstillstånd har de ännu inte fått tillbaka sina jobb.
– Facket vill förhandla åt oss men vi har inte dragit upp vår strategi än eftersom hälften av de avskedade har åkt tillbaka till Pakistan då de inte hade råd att bo kvar här. När de är tillbaka i Sverige kommer vi att sätta igång nästa fas i vår kamp om dispyten inte är löst, säger han.
Den avlidna Maqsood Ahmed var en av arbetarna som återvände till Pakistan.
På frågan om vad de ska göra om de inte blir återinsatta svarar Rauf Butt:
– I mitt fall skulle det bli svårt eftersom jag närmar mig pensionsåldern. Ingen vill anställa en gammal man som jag som också fått diabetes och andra krämpor man får efter att ha arbetat på en båt länge. Det finns ett par till i min ålder. Men resten av mina kollegor har alla möjligheter nu.
– När vi fick våra visum genom Birger Jarl var vi tvungna att arbeta för dem. Det var kravet för visumet. Nu är vi fria att söka vilka arbeten vi vill, men vi vill alla ha våra jobb tillbaka, avslutar han.

Farooq Sulehria
Översättning: Linn Hjort

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.