Trevlig (och gratis) sommar!

10 juli 2009

Kultur

Vi är precis i mitten av sommaren, hittills har det varit en blandad kompott av härlig värme och ösregn över hela landet. Krisen fortsätter också, och värre lär det bli, i form av många fler uppsägningar och utförsäkringar. Så det gäller att hålla hårt i plånboken. Men vi är ju samtidigt människor och därmed i behov av avkoppling och nöjen. Därför har Internationalen satt sig ned och letat efter gratisnöjen runt om i landet. Här kommer ett axplock. Om ni läsare har fler tips på saker man kan göra gratis, skicka dem gärna till intis@internationalen.se

Stockholm har en hel del gratis utbud för olika smaker och behov.

Sajten gratisistockholm.se tipsar bland annat om gratis stand-up på Big Ben Pub, Folkungagatan 97 på Södermalm. Varje söndag kl. 20.00 uppträder olika komiker. Mer info finns på www.standupsverige.se

På Skrapan på Götgatan 78 hålls Öppen Scen fram till 1 oktober. Där uppträder olika band som tagits ut i en audition under våren varje torsdag mellan kl. 17.00 – 19.00. Nästa spelning är torsdag 16 juli. Mer info finns på: www.skrapan.se

Alliansregeringen har ju återinfört museiavgifterna som en av sina många idiotiska åtgärder, men en del museer är fortfarande helt eller delvis gratis. Till exempel Cornelis Vreeswijkmuseet är alltid gratis, liksom Forum för levande historia, Mångkulturellt centrum, Stockholms stadsmuseum, Tullmuseet, Tumba bruksmuseum och Kulturhuset. Arkitekturmuseet är gratis på fredagar. Många andra har gratis entré för ungdomar. Se full lista på www.gratisistockholm.nu

Parkteatern i Stockholm spelar i stadens alla parker hela sommaren.
Fullt program finns att ladda ned på
www.stadsteatern.stockholm.se

I Göteborg finns det också en del gratis museer. Göteborgs konsthall är gratis på söndagar och onsdagar medan Göteborgs konstmuseums Stenasalen är gratis. Det finns också en hel del museer som har gratis inträde för alla under tjugo år. Lista finns på: www.gratisnöjen.se/goteborg

I Göteborg finns också Flunsåsparken, på Sockenvägen på Hisingen. Det är Sveriges enda folkpark med fri entré. Under juli och augusti pågår även en hel del aktiviteter. Torsdagen den 23 juli kan man dansa squaredance mellan klockan 19.00 – 21.30, arrangerat av Vinga Yellow Rockers. Det är familjekväll tisdagarna 4, 11, 18 och 25 augusti, start klockan 19.00, Mogendans med Hazzes onsdagarna 5, 12 och 19 augusti mellan klockan 19.00 – 21.30. Miljöfestivalen Växande Bandet 2 hålls den 22-23 augusti klockan 14.00 – 21.00, med föreläsningar och uppträdanden. Se mer på www.goteborg.se

I Linköping visas gratis bio utomhus under sommaren, arrangerat av kultur- och fritidsnämnden. På Trädgårdsföreningen (Drottninggatan/Linnegatan) visas ytterligare fyra filmer på onsdagar med start cirka klockan 22.00. Den 22 juli visas O brother, where art thou, den 29 juli The holiday, den 5 augusti Bluffen, och den sista filmen visas den 12 augusti: Arn – tempelriddaren.
Mer info finns på www.linkoping.se

I Lund finns en del för trädgårdsintresserade. Parken Kulturen har gratis inträde till själva parken och till vissa hus och utställningar inne i parken. Kulturen har öppet alla dagar klockan 11.00 – 18.00.
Mer info om vad man kan göra där samt om alla utställningar finns på: www.kulturen.com

I Lund finns också en botanisk trädgård där omkring sju tusen arter växer och används både i forskning och för allmänhetens intresse. Sedan 1975 är trädgården ett statligt byggnadsminnesmärke. Denna sommar kan man till exempel besöka utställningen Mullbär, silkesfjärilar och människohänder – om vägen till de vackra silketygerna. För mer info, se www.botaniskatradgarden.se

I Jönköping går det utmärkt att vandra i Jönköpings Stadspark, där Fågelmuseet har öppet gratis varje dag mellan klockan 11.00 – 17.00 fram till och med 31 augusti. Hitta mer på www2.jonkoping.se/kultur

I Umeå kan man ta sig in på Gammlia Friluftsmuseum utan att betala en krona. Det visar upp ”en bit Västerbotten så som det såg ut förr” och ligger omkring två kilometer från Umeå centrum. Öppettiderna fram till 23 augusti är klockan 10.00 – 17.00. Se mer på: www.vbm.se

I Umeå finns också BildMuseet som visar måleri, skulptur, teckningar, graffiti och annat. För mer info, gå till: www.bildmuseet.umu.se

Och så kommer vi till sommarens favoriter: gratisfestivalerna.
En sådan är Malmöfestivalen. Det är Sveriges största stadsfestival och hålls i år den 14 – 21 augusti, och firar dessutom 25 år. Det verkar lovande och kommer säkert bli en stor folkfest. Så gå till www.malmofestivalen.se för allt ni behöver veta!

I Umeå går Trästockfestivalen av stapeln den 16 – 18 juli. Här kommer man kunna lyssna på Mikael Wiehe, Miss Li, Perssons Pack, Veronica Maggio och hur många andra artister som helst. En filmfestival kommer att hållas, liksom tangouppvisning, lejondans och jujutsu-uppvisning. Gå in på www.trastockfestivalen.se

Detta var som sagt ett urval av gratissaker utöver sol, bad och skogsvandring som man kan ta sig för även med en krisdrabbad plånbok. Mycket nöje och fortsatt trevlig sommar önskar vi på Internationalen!
Linn Hjort
linn@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.