Liam Norbergs väg till brottslighet

20 juli 2009

Böcker, Kultur

Liam Norberg
Insidan
Norstedts 2009

Liam Norberg var ung kampsportsmästare, född 1969, och känd från filmen Sökarna när han dömdes till drygt tio års fängelse för deltagande i grova rån. Idag föreläser han om sina kriminella erfarenheter och arbetar med olika filmprojekt, och Insidan skildrar hans personliga utveckling.
Mycket riktigt förstår han att en ny form av brottslighet föddes i Sverige i början av 90-talet och att han var en del av den. Den permanenta arbetslösheten i storstädernas förortsområden möjliggjorde likaledes permanenta gängbildningar, i Norbergs fall den så kallade Örnligan. Borta är tiden när välfärdssamhället med lock eller pock fick in ungdomsbrottslingen i ett svenssonliv, numera väntar åtminstone delar av gänget på kamratens frigivande.

Han växte upp i stockholmsförorten Hagsätra och hans sociala bakgrund ter sig otypiskt stabil, även om relationen till föräldrarna i princip är frånvarande i boken. Och hur kunde han utvecklas till en så grundligt kallhamrad misshandlare och rånare? Skildringen av en misshandel mot ett blivande huvudvittne demonstrerar med all önskvärd tydlighet att Liam Norberg redan som 20-åring var en fullfjädrad kriminell.
När han ser sig som rebell ur arbetarklassen eller revolutionär är han knappast övertygande.
– Från förorten till kungatronen där cash is king!, heter det träffande i gängets förortsmanifest.

Det genomgående föraktet för exempelvis poliserna och deras låga löner berättar förstås en hel del. Talet om gängets inbördes solidaritet och sammanhållning är tomt och innehållslöst.
Yta och posering är det centrala för gängmedlemmens moral. Bjäfs och tingeltangel är gängbrottslingens hägrande mål, det som ger respekt och människovärde, en rolexklocka eller tjusig sportbil eftersom det ger status och kostar stora pengar; en resa till Rio smäller högt på grund av dess inbillade statusvärde. Ensamheten är total och uppenbaras för dem alla förr eller senare, oftast genom ett brutalt uppvaknande.
Så här formulerar Liam Norberg sitt till synes mycket medvetna val att bli yrkeskriminell:
– När min mormor somnade in efter en cancer blev beslutet slutgiltigt. Hon representerade det jag strävat efter, trygghet och kärlek.
– När hon var borta fanns inget som höll emot, den nya vägen låg öppen.
Sammanfattningsvis är Liam Norbergs bok en skildring av dagens svenska samhälle.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.