Iran är inte tyst – folket uppskattar omvärldens stöd

16 juli 2009

Nyheter, Utrikes

Varje dag leder nya händelser till nya utvecklingar i Iran. Den 9 juli, tioårsdagen av studentrevolten, gick iranierna ut på gatorna, särskilt vid landets olika universitet och högskolor, och demonstrerade.

Ögonvittnen skrev om horribla scener från denna dag. Militären och milisen slog folk och flera sammandrabbningar rapporterades. I avsaknad av internationella mediers närvaro, samt filmningsförbudet och svårigheterna med att skicka ut amatörfilmer, beskriver folk i detalj vad som händer dessa dagar.

Zeitoon som har bloggat i många år från Iran skrev bland annat detta:
– Det var så mycket folk i centrala Teheran, man kunde knappt gå. Poliser och miliser av alla slag fanns överallt. Vi försökte ta oss till Valie-Asr, men poliser stoppade oss. En vän ringde från Valie-Asr och sa att de håller på att misshandla folk, både barn och äldre.

Kvinnor dominerar

Kvinnor dominerar fortfarande gatorna. Deras närvaro fortsätter, med kvinnor i alla åldrar. Zeitoon fortsätter:
– Kvinnor syntes mer än tidigare idag. Jag skulle säga att 7-8 personer av 10 på gatan var kvinnor. Såg en kvinna som såg ut att vara 90 år gammal och var ute tillsammans med sina barn och barnbarn. Jag frågade henne om hon inte är rädd för batongerna. Hon svarade: De får göra samma sak med mig som de ska göra med mina barnbarn.

Försvunna hittas döda

Många unga män och kvinnor är försvunna sedan tidigare demonstrationer i olika delar av landet. Utanför Evinfängelset samlas varje dag familjer och vänner för att få veta vad som har hänt.

Nu säger myndigheterna att mödrarna ska gå till sjukhus och bårhus för att identifiera sina barn. Under helgen fick Parvin Fahimi, själv aktiv inom kvinnorörelsen, identifiera en bild av sin son. Sohrab Arabis blodiga bild fanns i ett album med många bilder hos polisen.

På måndagen begravdes 19-åriga Sohrab som varit försvunnen i 28 dagar. Han hade en kula i bröstet. På kvällen täcktes gatorna i hans bostadsområde av levande ljus. Alla vägar gick till hans mors bostad. Folk köade för att träffa henne och trösta henne.

Solidariteten intensifieras

Iranier utomlands anordnar nu olika aktioner för att uppmärksamma morden på politiska fångar och ungdomar som deltog i demonstrationerna. Före detta politiska fångar bosatta i Europa planerar en hungerstrejk, 24-25 juli i Tyskland, där kända personligheter ska delta.

Vid FN-huset i New York ska många politiskt aktiva, konstnärer, artister och akademiker starta en hungerstrejk för att tvinga FN att ingripa. I många olika städer, bland annat i Stockholm, planeras stora samlingar i protest mot arresteringar och avrättningar.

– Det som ni utomlands gör är väldigt viktigt för oss. Vi uppskattar det och känner oss inte ensamma på grund av omvärldens stöd. Vi kan inte låta dem mörda våra barn som de gjorde under 80-talet, vi får inte vara tysta, säger en av kvinnoaktivisterna som försöker samla ihop mödrarna att demonstrera utanför iranska parlamentet.

Kampens olika sidor

Trots terror och mord har det civila motståndet inte lagt sig i Iran. Kvinnoorganisationerna krävde en bojkott mot de varor som annonseras på iranska tv-kanaler. ”Vi sväljer inte mer lögn”, var rubriken.

Iransk tv visar dagligen förfalskade nyheter och gör program med unga och politiska fångar som tvingas till avbön och erkänner att de är utländska agenter.
Bojkotten har redan gett resultat. Morgontidningen Hayate Nou skrev att några annonsörer har brutit sina kontrakt och reklamintäkterna har plötsligt sjunkit drastiskt. Försäljningen av Nokia som har sålt avlyssningsutrustning till den iranska regimen har också sjunkit, medger iranska medier.

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.