Huggsexa om Iraks olja

20 juli 2009

Kommentar, Nyheter

Den första juli lämnade den amerikanska armén i Irak över gator och torg till den nybildade irakiska armén. Samma dag bjöd Iraks regering in ett trettiotal internationella oljebolag till auktion. Rätten att exploatera landets oljekällor ska säljas ut till högstbjudande.

Saddam Hussein nationaliserade 1972 alla oljetillgångar i Irak och slängde ut Irak Petroleum Company, ett fransk-engelskt-amerikanskt konglomerat. Nu kommer Exxon, BP, Total och andra oljejättar tillbaka för att exploatera de enorma reserver som finns under den irakiska sanden. Reserver som beräknas till 115 miljarder fat men med en marginal uppåt till 200 miljarder fat, eftersom stora potentiella källor inte ännu undersökts. Krig och blockad hindrade Saddam Hussein och regeringarna sedan 2003 att provborra, men nu tas borrandet upp igen.

Komplicerade avtal
Första dagens auktion togs hem av en grupp ledd av BP, med bland annat ett kinesiskt bolag. Exxon fick stryka på foten eftersom de krävde för mycket per fat av Iraks regering.
Det avtal som ingås mellan Iraks regering och oljebolagen är lite komplicerat. BP går exempelvis med på att investera i ökad kapacitet och bättre teknik under de närmaste tjugo åren. För varje fat som BP utvinner, utöver en på förhand överenskommen volym som troligen ligger något över dagens produktion, får BP två US-dollar per fat. Exxon krävde 4,8 dollar per fat och BP, som startade med 3,9 dollar per fat, accepterade till slut irakiska regeringens bud på två dollar.
Iraks oljeminister, Hussein Sharistani, räknar med att den irakiska statskassan ska ta hem 1 700 miljarder dollar på en tjugoårsperiod om de utländska bolagen inom fem år lyckas dubblera den aktuella produktion på 2,4 miljoner fat per dag. De villkor som bolagen är beredda att acceptera i dag verkar inte speciellt fördelaktiga, men alla vill ändå vara med. Ingen kan riskera att hamna utanför exploateringen av de enda oljereserver i världen som tillsammans med Irans inte redan börjat sina. Och redan 2010 ska nya villkor förhandlas med Iraks oljeminister och då gäller det att redan vara bra placerad.

About Benny Åsman

Gammal utopist som tror en bättre värld är möjlig.

View all posts by Benny Åsman

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.