Folk på gatorna för Zelayas skull

28 juli 2009

Nyheter

Mellan Honduras avsatte president Manuel Zelaya och landets kuppregim pågår någon form av dialog, ständigt avbruten.
Mötena arrangeras av USA och leds av Oscar Arias, Costa Ricas president. Samtidigt fortsätter protesterna mot Zelayas avsättande med hög intensitet.

– Vi måste fundera på om vi inte har gått i en fälla, säger Zelayaregimens utrikesminister Patricia Rodas, när hon kommenterar de resultatslösa samtalen.
– Medan vi har suttit i möten har de dödat människor i Honduras.
Detta rapporterar Green Left Weekly som också kommenterar att ”låtsasförhandlingarna” i Costa Rica är ett sätt för USA att avleda motståndet i landet, som fortfarande pågår.
Motståndet växer, skriver tidningen också.

Fredliga blockader
Från mitten av juli började befolkningen med fredliga blockader, stängde av huvudvägarna och isolerade huvudstaden Tegucigalpa.
16 juli rapporterar AP att Bloque Popular, som samlar ett trettiotal vänsterorganisationer, har gått ut på gatorna för att kräva Zelayas återkomst, detta med hjälp av fredliga demonstrationer och blockader.
– Alla protester kommer att vara fredliga, sade bondeledaren Rafael Alegría till den kuppvänliga dagstidningen La Prensa.
– Se bara, sade Alegría till myndigheterna, här finns inte en machete, inte en pistol eller gevär. Detta är en fredlig marsch.
Detta som ett svar till kuppregimens president Micheletti som varnat för att Bloque Popular beväpnade sig för att störa ordningen, meddelar AP 16 juli.
16 juli sade den facklige ledaren Israel Salinas från CUTH, den största fackliga centralorganisationen, att medlemmarna skulle ansluta sig till blockaderna över hela landet, vilket också skedde, enligt Narco News.
14 juli samlades tusentals arbetare, bönder, studenter och ursprungsfolk från hela landet utanför USA-ambassaden i Tegucigalpa för att uppmana USA att tvinga bort kuppregeringen. Det var FNRG (nationella fronten för motstånd mot statskuppen) som hade kallat till demonstration.
Dit kom också ett tusental delegater från en kongress som Liberala partiet ordnat (dit både Zelaya och Micheletti hör).
Denna dag var den sextonde dagen i rad med massdemonstrationer, strejker, ockupation av skolor och arbetsplatser och vägblockader, skriver Green Left Weekly.

Demonstrationer på Tegucigalpas gator. foto: indymedia.

Demonstrationer på Tegucigalpas gator. foto: indymedia.

Stora demonstrationer
Minst två stora demonstrationer med hundratusentals deltagare har samlats sedan kuppen, och Green Left Weekly kommenterar att FNRG har lyckats samla människor oberoende av kön, ålder, klass och etniskt ursprung. Dussintals organisationer bildar FNRG – fackföreningar, bönder, ursprungsfolk, lärare, afrohonduraner, människorättsgrupper, religiösa grupper – och ett gemensamt krav är en konstituerande församling som ska omarbeta konstitutionen för större folkligt deltagande.
Krav på ny konstitution har förekommit i flera latinamerikanska länder, bland annat Venezuela, Bolivia och Ecuador, de senaste åren, och detta anses vara ett av de skäl som har skrämt oligarkin i Honduras till statskupp.
De nya konstitutionerna innefattade ofta helt nya rättigheter för ursprungsfolken och skydd mot storbolagens utplundring.
Enligt nyhetsbyrån IPS 13 juli planerar FNRG att trappa upp protesterna inför ett nytt försök från Zelayas sida att ta sig in i landet.
Också fackföreningar i grannländerna Nicaragua, Guatemala och El Salvador arrangerade protestaktioner längs gränserna i solidaritet med kampen mot kuppmakarna. Narco News rapporterar 20 juli att Internationella transportarbetarfederationen har uppmanat sina 4,5 miljoner medlemmar världen över att vägra lossa och lasta de 650 skepp som går under honduransk flagg så länge kuppregimen sitter kvar.
Dessutom har, enligt Narco News, en nationell koalition av organisationer fastställt 24 juli för president Zelays återkomst, och uppmanar medborgarna att organisera sig för att ta emot honom. CUTH och Bloque Popular har undertecknat uppmaningen, tillsammans med ett par kända medlemmar av Liberala partiet.

Många åtgärder
Efter kuppen har regimen hunnit med en hel del åtgärder.
Några dagar efter kuppen antog kongressen ett dekret som bland annat drog in ett antal medborgerliga rättigheter, garanterade av konstitutionen: föreningsfrihet, demonstrationsrätt, rätten att fritt röra sig inom landet, rätten att inte godtyckligt gripas i sitt hem.
2 juli rapporterade tevebolaget Telesur att borgmästaren i Honduras näst största stad, miljonstaden San Pedro Sula, avsatts och ersatts med Roberto Michelettis släkting William Hall Micheletti, som endast kom på tredje plats i borgmästarvalet förra året
Människorättsorganisationen Cofadeh i Honduras uppger att från 28 juni till 11 juli har kuppregimen begått 1 155 dokumenterade brott mot medborgarnas mänskliga rättigheter, däribland över tusen olagliga gripanden av medborgare. Detta enligt Narco News.
Enligt mediarapporter dödades två demonstranter 5 juli, och två aktivister från vänsterpartiet Unificación Democrática (UD) mördades av okända beväpnade män.
Och vad folk pratar om idag är också om när kupp-presidenten Roberto Micheletti själv 1985 gjorde ett försök att ändra på konstitutionen just för att utöka den dåvarande presidentens mandatperiod – ett försök som misslyckades.
Det officiella skälet för kuppen – ett skäl som upprepats i media världen runt – är ju att president Zelaya var ute efter just att förlänga mandatperioden för egen del. Ett skäl som många kommentatorer förkastar eftersom en folkomröstning och ett omarbetande av en konstitution kan ta flera år, medan Zelayas ämbetsperiod upphör i januari 2010.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.