Bild av far och son

20 juli 2009

Böcker, Kultur

Alex Schulman
Skynda att älska
Forum 2009

Alex Schulmans bok om sin far, TV-monopolets mest kände producent Allan Schulman, har en suverän omslagsbild. Fyraårige Alex sitter naken i sin då 61-årige pappas famn och de båda njuter tillsammans av det varma vattnet och solen på en grekisk ö. I bakgrunden tornar mörka moln obönhörligt fram.
Det framgår med all önskvärd och rörande tydlighet att relationen mellan far och son var komplicerad. Inga konstigheter, så är det ju alltför ofta. Utgångspunkten för båda var att få relationen att fungera, inte heller det något märkvärdigt.
Som nybliven pensionär gladde sig Allan åt att ta hand om de tre pojkarna medan hustrun arbetade. Lille Alex började å sin sida tidigt att märka att pappa var annorlunda och landade så småningom i övertygelsen att det berodde på pappans höga ålder. När han mobbades av klasskamrater för Allans ”russinansikte” blev det traumatiskt.

En händelse
tror jag speglar grundbulten i förhållandet, en händelse som gör bådas ivriga och uppriktiga försök att få till stånd en nära relation fruktlös.
Elvaårige Alex skriker ”Gubbjävel!” åt sin pappa:
– Det var som att trycka på en knapp. (Pappa) kastade stekpannan i väggen och slog till mig med full kraft i ansiktet.

Den flyende elvaåringen hinns ikapp och sparkas omkull och försöker parera flera sparkar. Med träskor. Och efter misshandeln:
– Dagen och sysslorna tog vid. Vi talade aldrig om händelsen igen.

Uppenbarligen är relationsproblemet inte faderns höga ålder eller ens hans traditionella uppfostran. Möjligen var det spår av hans deltagande som soldat i finska vinterkriget som låg bakom Allan Schulmans uppseendeväckande misshandel av sonen. Men hur kan en son någonsin, än mindre som elvaåring, förstå de bakomliggande orsakerna till en sådan förskräcklig händelse?

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.