Beslut om utförsäljning överklagas

06 juli 2009

Inrikes, Nyheter

Landstingsfullmäktige i Stockholm beslutade tidigare i månaden att 22 vårdcentraler ska säljas ut i Stockholm. Socialdemokraterna överklagar nu beslutet till länsrätten, skriver Kommunalarbetaren.

Fem vårdcentraler avknoppades i Stockholm under 2008, det vill säga att personalen tog över verksamheten, men på grund av det oklara rättsläget för avknoppning har avknoppningsprocesserna stoppats.

Nu står 22 vårdcentraler redo för att ta över verksamheten själva, sedan det moderatledda landstingsfullmäktige röstat igenom en utförsäljning av vårdcentralerna. Vårdcentralerna säljs ut efter öppet anbudsförfarande om en betryggande andel av personalen vill det och det är meningen att personalen ska konkurrera på den öppna marknaden.

Både S och V har reserverat sig eftersom man tycker att kvalitativt väl fungerande landstingsdrivna verksamheter inte bör privatiseras alls och speciellt inte på det slarviga sätt som föreslås. Alla de tre partierna i vänsterblocket hade hellre sett att personalen skulle få driva verksamheterna som intraprenad, det vill säga inom landstinget, men med samma självständighet som om den bedrevs i privat personalägd regi, en uppfattning som också delas av Kommunal.

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.