Årets bästa deckardebut

27 juli 2009

Nyheter

Fruset ögonblick
Camilla Ceder
Wahlström & Widstrand (2009)

Om någon hävdar att denna bok utgör årets bästa deckardebut tänker jag inte säga emot. Camilla Ceders första kriminalroman är helgjuten och mycket läsvärd.

I december 2006 går avgasröret sönder när Åke Melkersson är på väg till sista arbetsdagen på fabriken innan pensionen. Som alla vet kryllar det av små bilverkstäder på den svenska landsbygden – lika vanligt som krusbär! – och ganska långt ifrån Göteborg svänger Melkersson in på gårdsplanen till Thomas Edells verkstad ”där en ansenlig mängd billik stod uppställda, ett hillbillyställe”. Besökaren hör radion spela Lugna Favoriter, men ser först inte till ägaren…

Och så är förstås mördarjakten igång. Sakta men lugnt och säkert dras läsaren in i berättelsen. Den medelålders desillusionerade kriminalkommissarien heter Christian Tell, vars känslomässiga feghet inte hindrar att han inleder en kärlekshistoria med ett av nyckelvittnena. Men vilket är sambandet när ytterligare ett mord inträffar? Och vilken roll spelar den unga kvinna som blev svårt misshandlad många år tidigare?

Camilla Ceder presenteras som utbildad socialarbetare och psykoterapeut, och dessa erfarenheter märks väl i personskildringarna, som kanske kan ses som väl långrandiga men alltid nyanserade och i mitt tycke givande att läsa. Och tack för att schablonen ”den spännande upplösningen” inte är så våldsamt spektakulär som den alltför ofta är.

Den som gillar goda kriminalromaner kommer att bli mycket förtjust i denna debut.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.