Ungdomar i Hammarkullen kämpar för sin fritidsgård

01 juni 2009

Inrikes, Nyheter

Fritidsgården Mixgården fyller en mycket viktig social funktion i Göteborgsförorten Hammarkullen. Nu hotas verksamheten av ekonomiska nedskärningar.
Men ungdomarna tänker inte ge upp frivilligt utan kämpar nu för att rädda sin gård.

Mixgården har fått sitt namn av att den är en viktig mötesplats för ungdomar från många olika länder och kulturer i det invandrartäta Hammarkullen. Mixgården är inte heller vilken fritidsgård som helst, verksamheten har gjort sig känd över hela Sverige. Personalen har fått priser och BRÅ har gjort en rapport om gårdens särskilda pedagogik som ett tecken på att den fungerar brottsförebyggande.
Verksamheten är bred, här finns bland annat musik, dans, fotboll, studio, tjejöppet, individuellt stöd och sommarverksamhet. Och Mixgården är oerhört populär bland ungdomarna som besöker den. ”Den här gården är ett andra hem för oss. Den har hjälpt många ungdomar”, säger fjortonårige Fitim Aliu till tidningen Göteborgs Fria.

Nedskärning hotar
Nu hotas verksamheten av ”sparbeting”, det vill säga nedskärning i budgeten. Enligt planerna ska 1,5 miljoner skäras bort på fritidsverksamheten i området. Under första omgången tar man bort dansen, musiken och fotbollen på Mixgården för gott och stänger helt under sommaren för första gången. Den omtyckta sommarverksamheten Fixarna, där gården samlar in pengar till behövande i andra länder och sedan arrangerar ett ungdomsläger för dem som deltar, försvinner. Redan denna helg, då den stora årliga Hammarkullefestivalen går av stapeln, tvingas gården ställa in sin del av arrangemanget.
Scenariot med nedskärningar går igen i hela landet. På fritidsgårdarnas riksorganisation räknar man med att 20-25 procent av verksamheten i landet försvinner redan till hösten. Och då är redan utgångsläget magert. På nittiotalet stängdes över tvåhundra fritidsgårdar.

Ungdomar kämpar emot
Men ungdomarna som besöker Mixgården tänker inte frivilligt se sin fritidsgård försvinna utan har bestämt sig för att kämpa emot besluten. Fitim Aliu, som är en av ”stammisarna” på gården, har tagit initiativ till en namninsamling och ungdomarna har, med hjälp av personalen, bjudit in stadsdelspolitikerna till en utfrågning (som hålls dagen innan denna tidning kommer ut).
Det är oklart, enligt personalen, om beslutet om nedskärningen slutgiltigt är taget eller inte. ”Varför frågar de inte oss vad vi vill med det här stället?” undrar Nicole Wifkoska som hjälper till i caféet. Om det blir ytterligare nedskärningar hotas hela verksamheten. Nabila Abdul Fattah, känd radikal debattör och socialpedagog, jobbar själv ibland på Mixgården. Hon skrev i en krönika i tidningen Metro den 22 maj att ”sparas det mer kommer Hammarkullen bli det nya Rosengård”, och påminner om att ökningen av våldsamheter i Rosengård kom i samband med bland annat nedläggningen av fritidsgårdar i området. Fitim Aliu uttrycker liknande tankar i intervjun i Göteborgs Fria Tidning: ”Hammarkullen var ett dåligt ställe förr i tiden. Det är mycket bättre nu, men om Mixgården försvinner kan det bli som förut igen. Jag vill kämpa för det här stället.”

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.