Tidingen Folket intervjuar Peter Widen, ArbetarInitiativet

Peter Widén från Eskilstuna är den ende sörmländska toppkandidaten i valet till EU-parlamentet. Å andra sidan är partiet litet.
– Det behövs ett socialistiskt alternativ som går emot systemet, säger Widén som kandiderar för Arbetarinitiativet.

Ända sedan början av 1970-talet har Peter Widén, som fyller 60 senare i år, oförtröttligt stått på barrikaderna för socialismen.

– Den nuvarande krisen i samhället visar tydligare än någonsin att det kapitalistiska systemet har havererat. Trots det är det än en gång banker, direktörer och de finansiella systemen som ska gödas och gräsrötterna som ska ta hela smällen. Jag tycker det är fel och vill visa att det finns alternativ, säger han.

Nu står han som andranamn på EU-partiet Arbetarinitiativets lista. Partiet består av medlemmar ur Socialistiska partiet, Rättvisepartiet Socialisterna samt fackföreningsfolk från bland annat gruvtolvan och de sopåkare i Stockholm som strejkade i protest mot sämre arbetsvillkor för en tid sedan.

Internationellt

– Vi samarbetar i sin tur med rörelser i Frankrike, Belgien, Spanien, Portugal, Italien och Polen. Speciellt våra franska kamrater lär komma in i EU, det visar alla opinionsmätningar.

EU ser man som ett nyliberalt stormaktsprojekt – men en bra plattform för att driva sin politik.

Rörelsens budskap är att kapitalismen måste bort för att jobben och miljön ska kunna räddas. Lösningen heter socialism och löntagarkontroll.

– Det låter väldigt radikalt idag för att samhället vridits så långt åt höger. Men vad vi vill är att gå tillbaka till arbetarrörelsens rötter. Vi säger samma sak som August Palm sa redan för över 100 år sedan.

Stoppa nedskärningarna

Kampen för jobben är en av huvudpunkterna. Arbetarinitiativet kräver stopp för alla varsel och förstatligande av bland annat Volvo och Saab.

– Kan USA förstatliga General Motors så måste det gå här också.

Partiet vill också stoppa nedskärningar och privatiseringar i den offentliga sektorn, de anser att ingen med heltidsarbete ska behöva tjäna mindre än 18 000 kronor i månaden. Militarismens miljarder ska satsas på global miljökamp och livsmedelsproduktion mot världsfattigdomen.

– Ärligt talat så bedömer jag inte mina chanser att komma in i EU-parlamentet som så stora. Men ingenting är omöjligt, vi finns där för de som vill se ett alternativ.

Förstår soffliggarna

Till skillnad från många andra ser inte Peter Widén det långa valdeltagandet i EU-valet som något problem i sig.

– Nej, det visar bara hur långt från vanliga människors problem de etablerade partierna står. Är alternativet till lågt valdeltagande att folk ska rösta på folkpartiet och centern så är det bättre att de inte röstar alls. Gäller det bara att mota bort SD, extremhöger och rasister så får man möta det på annat sätt.

Se artikel och bild i Folket:

http://folket.se/nyheter/eskilstuna/1.376562

Peter Widén har också en debattartikel i dagens Folket: Ta aktiv kamp mot nedskärningar. Läs den här:

http://folket.se/asikter/debatt/1.376534

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.