Strejken på Lagena avslutad – lagerarbetarnas kamp fortsätter

  Efter en fyra dagars ”vild” strejk på Lagena i Jordbro beslutade lagerarbetarna under torsdag eftermiddag att återgå till arbetet på måndag morgon. Kampen för att stoppa företagets varsel mot 33 fast anställda har pågått i över en månad.

  – Nu känner nästan hela Sverige till vår kamp och vad Lagena gör mot sina anställda, vi har nått ett viktigt mål med strejken, säger Jessica Moya och går igenom allt stöd som kommit in från arbetare och fackklubbar från norr till söder.

  Samtidigt som de strejkande återgår till arbetet på måndag uppmanar man företaget att dra tillbaka en stämning till Arbetdomstolen med hot om höga strejkböter som lämnats in på torsdagen.

  Under strejken gavs muntliga löften om att också skjuta på varslen om avsked lite längre fram. Kampanjen kommer att fortsätta under hela varseltiden och den vilda strejken avslutas med flaggan i topp. Strejken har varat längre än de flesta ”vilda” strejker, vilket understryker Lagenaarbetarnas starka sammanhållning.

  – Vi bestämmer när vi går ut i strejk och vi bestämmer när vi går tillbaka, konstaterade Matti Holopainen under torsdagens strejkmöte utanför Lagenas portar.

  Arbetsgivarna har försökt villkora att arbetarna ska återgå till arbetet, en och en efter ett ”litet samtal” med personalchef och VD:n.

  – Det ska vi inte, vi ska gå in alla tillsammans med huvudet högt, sa Patrik Olofsson, något som också beslutades om på strejkmötet.

  Varslen har inte dragits tillbaka. Men arbetsgivarna har fått respekt för arbetarna. Innan strejken fanns det inget förhandlingsläge att tala om. Strejken har haft enorm betydelse för arbetare och stridsvilja i hela landet. Företag som vill byta ut fast anställda mot uthyrd personal kommer att tvingas tänka efter om det är värt risken.

  Lagena-arbetarna är ett exempel för alla som vill kämpa för sina jobb. Kampanjen kommer att fortsätta tills segern är vunnen, är stämningen bland arbetarna efter strejken.

  Mattias Bernhardsson
  Joel Eriksson

  Subscribe

  Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.