Strejk på Lagena i Jordbro

2009-06-15_0099Kl 06.00 måndag morgon bröt en ”vild” strejk ut på Lagena i Jordbro. Arbetarna strejker mot företagets hårda linje att ersätta fast anställd personal med inhyrda. Lagena är Systembolagets lager.

Strejken är näst intill total med högst ett par fast anställda som jobbar och några få sjukskrivningar. Under förmiddagen genomfördes blockader där arbetarna parkerat bilar och ställt dem framför portarna. De enda lastbilar som släpptes ut inspekterades av arbetarna. Därmed såg de till att ingen sprit kunde komma ut till systembolaget inför midsommar.

Polisen var snabbt på plats med en stor insatsstyrka och hotade att gripa folk. När de försökte frakta bort bilarna höll arbetarna armkrok. Några lade sig under bärgningsbilen som skulle transportera bort bilarna som blockerade ingången.

– Ni får köra över oss, sa de. Polisen lyckaden inte få bort de anställda från blockaden.

Arbetarna höll senare ett kort möte där man beslutade att själva köra bort bilarna. Detta som en tillfällig taktisk reträtt för att undvika en hård konfrontation med polisen.

Handelsanställdas förbunds förhandlare Hans Boberg menade att företaget var berett att förhandla och uppmanade arbetarna att gå tillbaka till jobbet. Men arbetarna svarade att strejken fortsätter och visade att de inte litade på vare sig Lagena eller Handels förmåga att förhandla.

Det är mycket upprörda känslor bland de strejkande, folk är förbannade och vill inte förlora sina jobb.

Detta är en konflikt som gäller många fler än arbetarna på Lagena. Deras strejk gäller alla arbetare. Det stora antal poliser visar på hur viktigt arbetsgivare och regeringen tycker det är. Lagenaarbetarna måste få allt stöd.

Skicka stöduttalanden till arbetarna på Lagena och stöd deras strejk – kampen fortsätter:
lagerarbetare@gmail.com
och gärna kopia till arbetarinitiativet@gmail.com

Joel Eriksson

Läs mer:

Stöd Lagena-arbetarna i Jordbro – http://offensiv.socialisterna.org/sv/854/kampanj/4400/

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.