Slutligen har medierna uppmärksammat Swedpank & Co:s svindlande affärer

ArbetarInitiativet varnade för Swedbanks plundring av Lettland, Estland och Litauen i samband med bankens årsstämma den 24 april. Nu, den 4 juni, börjar media rapportera om de svenska bankernas profiter i Baltikum:

“Bankjättarna Swedbank och SEB har tjänat 25 miljarder kronor i Baltikum de senaste fem åren, visar TT:s sammanställning. Och aktieägarna har fått 5,5 miljarder på en lånefest som balterna nu får betala dyrt för.

De svenska bankerna Swedbank och SEB knäar inför vad som komma skall i de tre baltiska länderna. Och nu får de skäll för sitt agerande som redan kostat balterna dyrt. Även de svenska skattebetalarna kan få betala i form av gigantiska aktioner för att rädda bankerna, något som finansminister Anders Borg varnat för.” (Svenska Dagbladet 4 juni)

Lärare och offentliganställda i Lettland har sina löner sänkta med 40 procent. Nu kräver Anders Borg ännu större nedskärningar av den lettiska regeringen medan t ex Dagens Nyheters huvudledare den 5 juni propagerar för en devalvering. Det svenska kapitalet visar sina verkliga avsikter i ett av Sveriges grannländer.

Här är vad Arne Johansson sa i sin appell utanför Swedbankstämman den 24 april:

“Den svenska staten har också efter förhandlingar med IMF, EU och Lettland om ett nödlån på totalt 80 miljarder kronor gett ett svenskt lån på 10 miljarder kronor till Lettland i hopp om att hindra en finansiell härdsmälta. Men enligt Lettlands nye finansminister Einar Repse kan inte ens 40-procentiga budgetnedskärningar begränsa budgetunderskottet till mer än 7,7 procent, vida över IMF:s krav på maximalt fem procent”

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.