Ska du rösta? Varför? Internationalen frågade årets första maj-firande i Stockholm

01 juni 2009

Arbetarinitiativet

Namn: Mikael Styrke
Ålder: 24
Bor i: Stockholm
Sysselsättning: Student

Ska du rösta i EU-valet?
– Ja, det ska jag.
Varför det?
– För att det är lika bra när man kan, annars blir det ju så att det bara är de som tror på systemet som röstar och de är ofta mer liberala.
Vilka frågor tycker du är viktiga att ta upp i EU?
– Det är nog kvinnors rättigheter i Europa, aborträtt och mänskliga rättigheter, framförallt för kvinnor. Även Interneträttigheter när det gäller nedladdning och sånt, frågor som har med till exempel Pirate Bay-rättegången att göra.

Namn: Lisa Linder
Ålder: 25
Bor i: Umeå
Sysselsättning: Sjöman

Ska du rösta i EU-valet?
– Ja, det har jag tänkt göra.
Varför det?
– Därför att även om jag inte tycker att vi har det perfekta statsskicket så ser jag det ändå som att det är en skyldighet mer än en rättighet att rösta, för att påverka hur det ser ut. Sedan är jag ju inte hundra procent med på maktcentraliseringen.
Vilka frågor tycker du är viktiga att ta upp i EU?
– Jag är egentligen för lite insatt men jag tycker att det är viktigt med feminism. Om man reser runt i Europa så märker man att det på många ställen inte har kommit så långt som i Sverige, och även här finns det ju stora problem.

Namn: Anna Ek
Ålder: 28
Bor i: Stockholm
Sysselsättning: Ordförande för Svenska Freds

Ska du rösta i EU-valet?
– Ja, det tänker jag.
Varför det?
– Därför att det är viktigt att utnyttja den demokratiska röst man har. Det är så lätt att bara sitta hemma och tänka att det inte spelar någon roll om man röstar. Att rösta är ett sätt att vara med och forma samhället, i det här fallet unionen.
– Om man är emot ett parti eller en åsikt – vissa strömningar – så kan man ju rösta på något annat för att se till att de får mindre inflytande eller, förhoppningsvis, inget alls. En liten röst kanske inte gör någon skillnad men hela röstpaketet består ju av små, små röster. För mig är det självklart att rösta.

Namn: Berit Sjögren
Ålder: 76
Bor i: Stockholm
Sysselsättning: Pensionerad rehabiliteringshandläggare på Försäkringskassan

Ska du rösta i EU-valet?
– Ja.
Varför det?
– För att det måste finnas EU-kritiska röster i parlamentet.
Vilka frågor tycker du är viktiga att ta upp i EU?
– Flyktingfrågorna tycker jag att det är väldigt viktigt att det fokuseras mer på. Sedan är det så att eftersom jag arbetat på Försäkringskassan så blir jag väldigt engagerad i frågorna kring att man försämrar sjukförsäkringen, det är min hjärtefråga.

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.