Shell anklagas för medhjälp till mord

01 juni 2009

Nyheter, Utrikes

I år är det fjorton år sedan den nigerianske miljöaktivisten Ken Saro-Wiwa avrättades på grund av sin inblandning i att stoppa företaget Shells oljeutvinning i sin hembygd Ogoniland. I veckan ställs Shell inför rätta för delaktighet i avrättningen.

Shell anklagas för att ha samarbetat med dåvarande regimen för att få Ken Saro-Wiwa och åtta andra aktivister fällda för mord de inte begått. De avrättades 1995. Bland annat ska företaget ha mutat flera personer till att vittna mot aktivisterna, skriver Dagens Juridik.
Aktivisternas familjer hävdar också att Shell lade in en förfrågan om att regeringssoldater skulle hjälpa till att krossa Mosop, den motståndsrörelse som Ken Saro-Wiwa tillhörde, och att företaget betalade för den repression som påbörjades i början av nittiotalet.
Rörelsen bildades för att protestera mot den enorma förstörelse av miljön i Nigerdeltat som Shell bidragit till. 1,5 miljoner ton olja ska ha spillts ut sedan oljeborrningarna började för 51 år sedan, och föroreningarna har förstört de boendes chanser att fortsätta försörja sig på fiske och jordbruk, sade Ken Saro-Wiwas son i en intervju med The Guardian nyligen.

Shell förnekar
Samtliga avrättade aktivister tillhörde Mosop, Rörelsen för Ogonifolkets överlevnad. De krävde ekonomisk kompensation för den miljöförstöring oljeutvinningen ledde till, och i början av 1993 lyckades de samla så många som 300 000 personer till en fredlig protest mot Shell.
Shell avvisar alla anklagelser om inblandning i både avrättningarna och brott mot mänskliga rättigheter genom att understödja terrorkampanjen.
Enligt The Guardian har inget multinationellt företag någonsin fällts för brott mot mänskliga rättigheter, men om Shell nu fälls kan de bli skyldiga att betala miljardbelopp.

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.