Protest mot flexibelt arbete

08 juni 2009

Inrikes, Nyheter

Anställda vid lagret Lagena i Jordbro i Stockholm demonstrerade utanför Systembolagets huvudkontor förra veckan mot flera avsked.
– De har varslat, men inte för att det är arbetsbrist. De vill byta ut egen personal mot bemanningsföretag, säger Patrik Olofsson, ordförande för Handelsklubben Lagena till Handelsnytt.

Omkring tjugo lagerarbetare och chaufförer samlades vid lunchtid förra torsdagen utanför Systembolagets huvudkontor förra torsdagen. Med fanor, banderoller och flygblad demonstrerade de mot att 33 av de anställda vid Systembolagets dotterbolag, vin- och spritlagret Lagena, har varslats.
Totalt arbetar 115 personer vid lagret och arbetsgivaren har varslat för att få en mer flexibel bemanning, det vill säga färre fast anställda och mer inhyrd personal, enligt Handelsnytt.
– Arbetsgivaren vill nu att vi ska göra eftergifter. Några av de varslade kommer att få gå kvar om vi ställer upp på sämre arbetsvillkor. Men det är inget vi kommer att gå med på, lovade Patrik Olofsson i sitt tal utanför Systemets huvudkontor.
Samtidigt konstaterade han att när lagen om anställningsskydd kom 1975 fanns det inga bemanningsföretag.
– Idag är du utbytbar så länge det handlar om ett bemanningsföretag. Det är den luckan i lagen vi vill protestera mot, sade han till Handelsnytt.
I måndags demonstrerade omkring trettio lagerarbetare även utanför LO-borgen i Stockholm för att uppmärksamma federationen på sitt varsel och kräva ett starkt fackligt engagemang, rapporterar Yelah.
I veckan fortsatte förhandlingarna mellan Handels och arbetsgivaren.

Linn Hjort
Kjell Pettersson

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.