ND gjorde ett uselt val

12 juni 2009

Nyheter

Tidningen Expo skriver att Nationaldemokraterna gjorde ett uselt val till EU-parlamentet. De fick bara 1329 röster, att jämföra med de 7209 man fick 2004. Ett ras med hela 80 %. De har nu bara 0,04 % av väljarna bakom sig.

Detta parti, som startade som en utbrytning ur Sverigedemokraterna, är mycket mer närstående de rena nazistgrupperna. Etniciteten lyfts fram mycket tydligare, medan SD mer talar om ”kulturer”. Kopplingen till uttalade nazister är helt öppen hos ND, medan SD åtminstone officiellt tar avstånd från dem.

Valresultatet för de två grupperna antyder att det i Sverige är en mer framgångsrik taktik att anpassa sig till rådande politisk kultur, ta på sig slips och tona ner de mest utmanande ståndpunkterna. Även moderaterna – inga jämförelser i övrigt – har ju haft framgångar genom denna anpassningstaktik.

Att Nationaldemokraterna nu utnyttjar Astrid Lindgrens alster för sina ändamål tror jag bara ökar folks avståndstagande från denna unkna sekt.

Expo, SvD, AB,

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.